Hodonín: Obnova zeleně po tornádu v Bažantnici začala

05.11.2021 21:02 | Tisková zpráva

V městské části Bažantnici se v těchto dnech začíná s obnovou tornádem poškozeného lesa. Správce lesa, Lesy Horňácko, zahájil výsadbu dubů, javorů, líp a habrů. Obnova zeleně v Bažantnici se uskuteční postupně v několika fázích. Připravují se i společné výsadby stromů ve vnitroblocích bytových domů. První komunitní sázení se uskuteční už ve středu 17. listopadu. Tyto i další informace zazněly na setkání vedení města s obyvateli Bažantnice ve středu 3. listopadu.

Hodonín: Obnova zeleně po tornádu v Bažantnici začala
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Poškození území bylo obrovské, jenom les byl zasažen na 38 hektarech. Odstraňování následků a obnova tak potrvají delší dobu. Zatímco příprava některých projektů již běží, například sportovního areálu, cyklostezky na straně lesa ve Velkomoravské ulici, obnově lesa a výsadbě stromů, jiné si vyžádají koncepční řešení a začínají se teprve připravovat, například dětské městečko, oblast kolem finských domků, ulice I. Olbrachta, prostor před základní školou. To platí i pro obnovu zeleně v obývané části území. Celé území Bažantnice je z tohoto pohledu rozděleno do několika bloků a etap.  „Některé lokality chceme obnovit co nejdříve. To je možné tam, kde to není v kolizi zejména se sítěmi a do budoucna to nebude ničemu vadit. Pro některé části však bude třeba připravit celkové koncepční studie,“ řekl starosta.

„Pokud se týká poškozeného lesa, nikdy jsme neuvažovali ani neuvažujeme o tom, že by se tam stavěly domky, nebo se pozemky prodávaly developerům,“ zdůraznil starosta města Libor Střecha.  „Les se bude obnovovat a možná jste zaregistrovali, jeho výsadba už začala“, poznamenal. To potvrdila i Tereza Kleinerová z oddělení péče o městskou zeleň. „Výsadba stromků v oplocenkách začala před pár dny a bude pokračovat i na jaře příštího roku.  Na ploše asi 10 hektarů bude vysázeno na 77 tisíc stromů“, uvedla.

Do obnovy zeleně se mohou zapojit i občané. Ve středu 17. listopadu se uskuteční první společná výsadba stromů ve vnitroblocích mezi ulicemi I. Olbrachta, U Červených domků, P. Jilemnického, Křičkova a Erbenova. Sraz je v 10.00 na nám. Bohuslava Martinů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…