Hodonín: Řeka Morava je otevřena, lodím však bránil vysoký průtok

02.05.2017 19:05

Stovky lidí přicházely první květnový den do hodonínského přístaviště. Sváteční den u řeky Moravy za přívětivého počasí zpestřila swingová kapela, atrakce a suvenýry pro děti, občerstvení a hlavně symbolické odemčení řeky a zahájení nové plavební sezony za účasti mnoha hostů.

Hodonín: Řeka Morava je otevřena, lodím však bránil vysoký průtok
Foto: wikipedia
Popisek: Hodonín

Oficiální zahájení plavební sezony obstaral symbolicky klíčem z lodi Korálka místostarosta města Hodonína Jiří Janda. Připomněl, že řeka po tisíciletí spojovala lidi stejných zájmů - rybáře, obchodníky, zemědělce, turisty, veslaře či vodáky.

Primátor partnerského města Holíč ze slovenské strany řeky Moravy Zdenko Čambal popřál lidem kolem řeky úspěšnou sezonu. Ředitel Ředitelství vodních cest ČR Lubomír Fojtů vyjádřil naději, že se po vyřešení výkupu pozemků do dvou let podaří konečně propojit Baťův kanál plavební komorou u Rohatce s řekou Moravou.

Plavidla i novou loď pojmenovanou Andrea Maria požehnal hodonínský děkan Josef Zouhar. Popřál přístavišti, aby bylo místem, kde mohou lidé čerpat pokoj, poznávat přátele i krásu přírody.

Projížďkám lodí po řece Moravě jako jedné z plánovaných atrakcí však v tento den bránil ještě dosti vysoký průtok vody 150m3 za sekundu způsobený hlavně srážkami na severu Moravy. Během odpoledne a noci se však rychle snižoval. Malé lodě jezdily pouze po regulovaném městském kanále, tzv. Staré Moravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.