Hodonín: Seminář představil možnosti zapojení občanů do veřejného života

08.11.2019 19:44

Zapojení veřejnosti do rozhodování o projektech města, stejně jako pořádání setkání a diskuzí s občany, řadí město Hodonín ke svým prioritám. Také to byl jeden z hlavních důvodů k uspořádání semináře na téma participace a zapojení veřejnosti, který se ve spolupráci s MND a.s. konal ve čtvrtek 7. listopadu pod vedením Ivany Bursíkové z organizace Agora CE.

Hodonín: Seminář představil možnosti zapojení občanů do veřejného života
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Úředníci i představitelé města se zde dozvěděli další informace a tipy na zlepšení komunikace a spolupráce mezi radnicí a občany, stejně jako na zapojení mladých lidí k účasti na veřejném dění. Zazněla zde řada příkladů z jiných měst, která umožní Hodonínu inspirovat se v tom dobrém nebo naopak vyvarovat se některých chyb. „Je velmi důležité, aby bylo veřejným projednáváním nakloněno jak politické vedení, tak i úředníci. A samozřejmě je nutné vybrat správné projekty, které lidi zaujmou natolik, že přijdou. Lidé by neměli být pouze informováni o tom, že se něco připravuje, ale musí mít zároveň možnost něco ovlivnit tak, aby jejich hlas skutečně mohl způsobit změnu,“ shrnula nejdůležitější body lektorka a ředitelka organizace Agora CE Ivana Bursíková. Jak dále uvedla, množství informací, kterými jsou lidé denně zavaleni, je obrovské. Právě proto je důležité klást důraz na správný výběr projektů. Hodonín pořádá veřejná setkání pravidelně nejen prostřednictvím Hovorů vedení s občany města, ale právě také při přípravě nejrůznějších investičních akcí. Skutečnost, že v lokalitě s několika tisíci obyvateli nakonec přijde na setkání dvacet nejaktivnějších, je věc, kterou by vedení města rádo zlepšilo.

Část semináře byla věnována také participativním rozpočtům. Aktivita, do které se letos zapojilo i město Hodonín, není v České republice novinkou. Některá města pracují s participativními rozpočty již několik let a dávají tak občanům příležitost spoluvytvářet tvář města prostřednictvím projektů, které si sami navrhnou. „Já vítám každou participaci a každé zapojení lidí. Myslím si, že je to velmi důležité, protože mě hrozně mrzí, že se rozevírají nůžky mezi politiky a lidmi a lidi se věcí veřejných neúčastní,“ dodala Ivana Bursíková. Jen v Hodoníně se aktuálně hlasuje o deseti projektech, o kterých mohou občané rozhodnout až do konce listopadu. To, které se nakonec zrealizují, tak záleží jen na nich. Kromě toho však organizuje město Hodonín také veřejné fórum, které se koná jednou za dva roky a představuje další příležitost rozhodnout o prioritách pro další období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…