Hodonín: Začala přestavba nové budovy stacionáře Vlaštovka

03.07.2022 20:31 | Tisková zpráva

Významný okamžik má za sebou Centrum pro rodinu a sociální péči Hodonín, z.s. V červnu se pustilo do rekonstrukce prostorné vily s velkou zahradou na Brněnské ulici, kde vzniknou nové prostory denního stacionáře Vlaštovka. V pátek 24. června se zde konalo slavnostní zahájení stavby za přítomnosti starosty města Libora Střechy, místostarostů Davida Herzána a Ondřeje Fialíka, ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové, hejtmana Jana Grolicha a dalších podporovatelů a dárců.

Hodonín: Začala přestavba nové budovy stacionáře Vlaštovka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Stacionář Vlaštovka již od roku 2006 slouží handicapovaným klientům s těžkým mentálním a fyzickým postižením včetně autismu. Dětem a mladým dospělým do 26 let zabezpečuje odbornou péči, rehabilitace a aktivity, které potřebují ke svému rozvoji a udržení návyků důležitých při zvládání každodenního života. Je tak velkou pomocí zejména rodinám, které se o handicapované starají. Stávající budova na Anenské ulici je však nevyhovující jak svou kapacitou, tak vybavením. „Prostory jsou malé, klienty nelze dostatečně oddělit, a tak v jedné místnosti často probíhají dva programy souběžně, přestože by klienti na každý potřebovali svůj klid. V katastrofálním stavu jsou i rozvody. Pokud jede pračka, nelze už napouštět vanu pro terapeutickou koupel. Tu navíc nemohou využívat větší klienti, protože strop neumožňuje montáž závěsného zařízení pro jejich přesun do vany,“ uvádí jako příklad některých nedostatků stránky www.darujme.cz.

Centrum pro rodinu a sociální péči zakoupilo chátrající vilu v Brněnské ulici v roce 2021 a letos v červnu zahájili její náročnou přestavbu. Odhadované náklady činí 77,5 mil. korun, přičemž značná část bude hrazena z dotací a darů. Dotaci ve výši 57 mil. korun získali již například z evropského regionálního operačního programu IROP, další 2 mil. korun darovalo město Hodonín a současně poskytlo organizaci 3 mil. korun jako návratnou finanční výpomoc. „Jsem opravdu rád a jsem hrdý, že město Hodonín bylo jedním z prvních přispěvatelů díky svému grantovému systému a věřím, že to trošku nastartovalo i ty okolní obce. Soudržnost se tady ukázala jako veliká. Chtěl bych popřát stacionáři, aby opravdu světlo na konci tunelu svítilo jasně, a i když je vlaštovka malý ptáček, tak aby se pod jejími pomyslnými křídy všem klientům dařilo. Děkuji za vše, co děláte,“ řekl při slavnostním zahájení starosta Libor Střecha.

V roce 2021 využívalo službu denního stacionáře 18 uživatelů. Nové zařízení slibuje nejen větší komfort, ale zejména rozšíření kapacity až na třicet klientů z Hodonínska a Břeclavska ve věku od narození do 35 let. Výhodou bude i velká komunitní zahrada, která je součástí areálu. Rekonstrukce objektu by měla být hotova koncem roku 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…