Hodonín: Začala rekonstrukce kina Svět

18.10.2019 6:32

Předáním objektu kina Svět stavební firmě, která bude provádět jeho komplexní rekonstrukci, začala dlouho připravovaná investiční akce města.

Hodonín: Začala rekonstrukce kina Svět
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Práce budou trvat jeden a půl roku a budou se týkat jak stavebně technických změn v interiéru objektu, tak modernizace technologického vybavení a zvukové techniky. Investice vyjde město přibližně na 62 milionu korun. Po dobu stavebních prací se bude promítat v náhradních prostorách domu kultury.

Přibližně na jeden a půl roku se uzavřelo pro diváky hodonínské kino Svět kvůli jeho celkové rekonstrukci a modernizaci. „V pondělí jsme předali staveniště firmě, která bude provádět rekonstrukci,“ potvrdil zahájení největší investiční akce příštího roku vedoucí odboru investic a údržby Milan Hudec. „Začíná demontáž divadelní a promítací techniky a jejich přesun do náhradních prostor domu kultury,“ doplnil Hudec. Právě dům kultury od listopadu poskytne divákům náhradní prostory pro pravidelné sledování filmů po dobu provádění stavebních prací.

Rekonstrukce kina počítá jak se stavebně technickými změnami interiéru a vybudováním druhého menšího sálu, tak se stavbou výtahu, zateplením a výměnou oken a dveří. Nutná je i výměna veškerých inženýrských sítí, od kanalizace až po elektroinstalaci. Diváci se po rekonstrukci dočkají většího pohodlí. „Dojde ke snížení počtu sedadel z původních 311 na 193 a současně se rozšíří i prostor mezi jednotlivými řadami, k vybudování bezbariérového výtahu a hlavního schodiště až do nejvyššího podlaží,“ představil hlavní změny ředitel kina Marcel Řimák. Po rekonstrukci vznikne v kině i druhý, menší, víceúčelový sál s kapacitou 37 sedadel. „Bude sloužit nejenom k promítání méně navštěvovaných filmů, ale i k přednáškám nebo komorním koncertům,“ přiblížil ředitel kina Řimák.

Investiční akce vyjde město na přibližně 62 milionu korun. Soutěže o veřejnou zakázku se v elektronické aukci zúčastnilo osm zájemců a proti vstupním podáním a odhadovým nákladům se podařilo konečnou cenu snížit o více jak 20 milionů korun.

Budova Kina Svět pochází z roku 1913 a divákům slouží od následujícího roku. Patří tak mezi nejstarší kina v naší republice. Poslední větší úpravy kina se dělaly na přelomu 60. a 70. let a velká rekonstrukce se uskutečnila roce 1976. Dílčí úpravy interiéru a opravy se prováděly i v následujících letech, včetně zvukové a promítací techniky. V roce 2010 bylo kino digitalizováno 2D a 3D technologií. Návštěvnost kina má v posledním desetiletí stoupající tendenci a ročně jej navštíví kolem 50 tisíc diváků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.