Hodonín: Začalo mapování zeleně

23.07.2021 7:29

Město Hodonín využilo nabídky společné iniciativy společnosti Safe Trees, Českého svazu ochránců přírody, Arboristické akademie a Nadace Partnerství, jejichž projekt arboHELP má za cíl co nejrychleji prozkoumat a stanovit rozsah poškození městské zeleně a navrhnout další opatření včetně následné pomoci s výsadbou. Dobrovolníci z řad arboristů proto v těchto dnech zahájili podrobné mapování stromů v oblasti Hodonína. Přestože prioritou je především část města zasažená tornádem, mapování se dotkne všech stromů v Hodoníně, celkem tedy necelých 12 tisíc kusů dřevin.

Hodonín: Začalo mapování zeleně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

„Jedná se o systematický průzkum a další následné práce navazující na první, operativní zásahy arboristů, které proběhly bezprostředně po tornádu. Město má velkou výhodu, že veškeré dřeviny na městských pozemcích jsou v evidenci, která zmapování usnadní.“ řekla vedoucí oddělení odpadového hospodářství a zeleně Helena Chrástková. Dobrovolníci tak mohou postupovat cíleně ve všech oblastech města, které mají předem rozděleny. „Stromy se posuzují v první etapě především vizuálně, a hodnotí se, zda byl strom poškozen. Posuzuje se také, zda je na místě pařez nebo je již odstraněn,“ informovala dále Helena Chrástková. Právě likvidace pařezů je totiž dalším z úkonů, které v souvislosti s tornádem oddělení odpadového hospodářství a zeleně aktuálně zajišťuje.

Všechny parametry jsou zaznamenány v aplikaci, která je podkladem pro další hodnocení. Po zmapování bude následovat u poškozených stromů dendrologický průzkum a jejich diagnostika za využití nejmodernějších metod. Následně budou arboristé provádět další odborné zásahy u těch stromů, které na základě diagnostiky vzejdou jako poškozené. „Očekáváme, že zapotřebí budou především stabilizační řezy, bezpečnostní vazby a jejich revize, popřípadě kácení dřevin, které již nepůjde stabilizovat,“ sdělil předseda Arboristické akademie Josef Grábner.

Nedílnou součástí celého procesu bude nová výsadba. Počítá se s ní už od letošního podzimu, ale pouze na místech, která z pohledu koncepčního řešení mohou být osázená. Není však možné obnovit veškerou zeleň hned, proto se s pokračováním výsadby počítá postupně. U výsadeb je důležité jejich vhodné umístění a kvalitní sadební materiál. Práce na obnově zeleně probíhají již nyní ve spolupráci s odborníky, kteří nabídli svou pomoc.

Bližší informace najdete také na webu help.arboristika.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…