Hodonín připravuje novou koncepci cestovního ruchu

01.02.2019 19:02

Jak přitáhnout do Hodonína turisty? Jak jej zatraktivnit v očích návštěvníků? Jaká je pozice města v regionu? Právě tyto otázky a mnohé další si kladli účastníci setkání, které se konalo na hodonínské radnici. V rámci projektu „Město Hodonín otevřené cestovnímu ruchu a podnikání“ se jednalo o první workshop pracovní skupiny, k němuž však byla přizvána i veřejnost a zájemci z řad podnikatelů.

Hodonín připravuje novou koncepci cestovního ruchu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Cílem pondělního jednání bylo především zhodnotit současnou situaci, která cestovní ruch v Hodoníně aktuálně provází. Zpracovatelská firma AQE advisors, a.s. provedla vloni v létě dotazníkové šetření mezi turisty, kterého se zúčastnilo 294 návštěvníků města. Dotazník byl distribuován především v hotelech a ubytovacích zařízeních. Z šetření například vyplynulo, že téměř 90 % turistů pochází z jižní Moravy a 26 % přijíždí kvůli návštěvě památek. Ostatní pak přitahují lázně, turistika nebo sportovní vyžití. Potěšující je spokojenost s úrovní služeb a také skutečnost, že téměř 80 % návštěvníků se plánuje do Hodonína vrátit. Za nejatraktivnější místa z pohledu cestovního ruchu označili ZOO, v odpovědích se však objevila také budova radnice, či lázně. Nelze opomenout také řeku Moravu, která je rovněž atraktivním turistickým cílem. Mezi nedostatky zmínili respondenti například nedostatečnou síť cyklostezek a možné rezervy vidí také v množství kulturních akcí.

Účastníci workshopu se většinově shodli, že z hlediska turistů je nutné pohlížet na cestovní ruch komplexně a nerozlišovat, zda je provozovatel soukromá osoba nebo organizace města. Pro turisty je hlavní především komplexní provázaná nabídka a kvalita poskytovaných služeb. Rovněž je nutné neustále pracovat na vytváření identity, tedy značky města, která bude pozitivně zapsána jak v myslích návštěvníků, tak i občanů. Velký důraz byl kladen také na prezentaci města, a to nejen na sociálních sítích, které však v dnešní době hrají prim. V komunikaci, stejně jako v nabídce služeb je přitom vždy nutné zohlednit zájmy jednotlivých cílových skupin a přizpůsobit se jim.

Během setkání zazněla i spousta užitečných tipů či příkladů z jiných měst, které mohou být do budoucna vítanou inspirací. Zatímco některá města těží z historických reálií, jiná vsadila například na gastronomii či slavné rodáky.

Analýza současného stavu, která bude doplněna o závěry jednání, bude sloužit jako podklad pro vypracování návrhové části Strategie cestovního ruchu. Zde již budou charakterizována konkrétní doporučení, jak cestovnímu ruchu v našem městě pomoci. Zpracovatelskou firmou je společnost AQE advisors, a.s. která poté ve spolupráci s pracovní skupinou předloží konečný návrh dokumentu, se kterým se bude dále pracovat.

(Realizováno v rámci projektu „Město Hodonín otevřené cestovnímu ruchu a podnikání“. Registrační číslo projektu: CZ.03.4.74/0.0/0.0/16_058/0007373)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…