Hořice: Interiér kostela se skví v nových barvách

16.09.2020 16:01

Interiéru hořického kostela Narození Panny Marie se dostalo nové výmalby, díky převažujícím hnědým a okrovým odstínům má dnes zcela nový nádech.

Hořice: Interiér kostela se skví v nových barvách
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Slavnostní bohoslužba v nově vymalovaném interiéru proběhla poprvé v neděli 6. září, kdy církev slavila výročí posvěcení hořického kostela, zároveň při oslavě vystoupil Hořický chrámový sbor s nově nastudovanou Messe op. 36 od Ch. M. Widora.

Kostel prošel vloni náročnou rekonstrukcí elektroinstalace a dostalo se mu také nového osvětlení. Po začistění spár po kabelech proběhla od června do konce srpna v souladu se stanoviskem památkářů výmalba stěn. Zvolená kombinace světlých odstínů hnědé, okrové, olivové a šedé barvy vhodně ladí se stropními freskami novobydžovského malíře Ludvíka Nejedlého z konce 19. století. Výmalba kostela si spolu s drobnými opravami oken a inventáře vyžádala investici ve výši více než 600 tis. Kč. Zároveň došlo k očistění cenných obrazů a hodnotných rámů křížové cesty od Karla a Petra Maixnerových.

V neděli 13. září zde také proběhla slavnostní mše svatá umocněná o udělování svátosti křtu čtyřem dospělým. Během mše vystoupila novobydžovská Carmina Sacra sse mší Messe Basse od Gabriela Faurého.

V říjnu se mohou všichni milovníci hudby těšit na dva koncerty vážné hudby. Kromě vystoupení Hořického komorního orchestru proběhne v neděli 4. října v hořickém chrámu Narození Panny Marie varhanní koncert prof. Uhlíře.

Kostel bude tuto neděli od 14 do 17 hod. otevřen i pro širokou veřejnost, aby  mohla posoudit novou výmalbu. Přispět pak může každý libovolnou částkou na účet č. 1161009369 / 0800, var. symbol 234. Děkujeme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…