Hořice: Interiér kostela v nových barvách

17.07.2020 9:15

Výmalba hořického kostela Narození Panny Marie probíhá podle plánu a přestože je teprve zhruba v polovině, již teď interiér dostává díky hnědým a okrovým odstínům zcela nový nádech.

Hořice: Interiér kostela v nových barvách
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Kostel prošel vloni náročnou rekonstrukcí elektroinstalace a dostalo se mu také nového osvětlení. Po začistění spár po kabelech probíhá od června v souladu se stanoviskem památkářů výmalba stěn. Zvolená kombinace světlých odstínů hnědé, okrové, olivové a šedé barvy vhodně ladí se stropními freskami novobydžovského malíře Ludvíka Nejedlého z konce 19. století. Výmalba kostela by měla být dokončena koncem srpna a vyžádá si spolu s drobnými opravami oken a inventáře investici ve výši více než 600 tis. Kč.

Neobyčejnou zajímavostí je, že při přípravných pracech došlo k odkrytí původních a již v minulosti zabílených fresek andělů nad sochou ukřižovaného Krista. Po diskuzi bylo rozhodnuto, že pozůstatky fresky budou opět zabíleny, ovšem pokaždé, když odborná firma k tomuto kroku přistoupí, se nový nátěr z fresky odchlípne. Jakoby andělé si už nepřáli být znovu zakryti...

Dalším plánovaným a diskutovaným počinem bude renovace křížové cesty vč. původních rámů, které namalovali fenomenální hořičtí malíři Petr a Karel Maixnerové. V současnosti se již pracuje na tom, aby křížová cesta zahrnující 14 rozměrných pláten byla zapsána na seznam Kulturních památek ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…