Hořice: Městské muzeum odhalí novou fasádu

10.11.2018 21:10

V rámci česko-polského projektu pod názvem „Cesta kamene“, který kromě jiných aktivit v oblasti cestovního ruchu i propagace města pokryl významnou část investičních prostředků na celkovou rekonstrukci objektu Městského muzea v Hořicích, která byla ve velmi žalostném stavu, přidělená dotace jen na výdaje spojené s rekonstrukcí muzea činí okolo 680 tisíc Euro.

Hořice: Městské muzeum odhalí novou fasádu
Foto: archív autora
Popisek: Hořice - městské muzeum

V nejbližších dnech dojde k odstranění lešení a tím pádem k „odhalení zrepasované“ historické pískovcové fasády směrem do náměstí Jiřího z Poděbrad. Celá obnova budovy vč. přístavby ve dvorním prostoru plně vychází z historických podkladů a souvislostí v kombinaci s potřebami provozu v 21. století.

Zejména průčelí budovy do náměstí je krásnou ukázkou dovedností našich předků, jelikož se jedná o téměř stoprocentní pískovcovou reliéfní fasádu s úžasnými výtvarnými i strukturálními prvky. Základní idea obnovy fasády vychází z původního konceptu (z doby po zrušení samostatných vstupů do bočních traktů budovy) i s doplněním o chybějící drobné artefakty.

Celková rehabilitace této fasády ještě není zcela kompletní, nicméně již nyní lze najít několik rozdílů oproti stavu před rekonstrukcí a jedním dechem je možné říci, že jedno snad příjemné překvapení bude ještě před dokončením osazeno. Myslím, že se máme na co těšit :-) V rámci rekonstrukce většinu kamenických i restaurátorských prací provádějí hořičtí kameníci a restaurátoři, za což jim patří velký dík i uznání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…