Hořice: Obce na Hořicku mají kvalitnější zdroj vody

07.02.2022 11:11 | Tisková zpráva

Po zhruba 20 měsících stavebních prací byla zkolaudována stavba, která na Hořicku propojila slabší a nevyhovující zdroje na vydatnější zdroj v úpravně vody Březovice.

Hořice: Obce na Hořicku mají kvalitnější zdroj vody
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Lepší kvality vody a hlavně konce problémů s jejím dodáváním v letních měsících se dočkaly obce Jeřice, Doubrava, Boháňka, Cerekvice, Třebovětice, Skála a Chloumek. Stavba byla dokončena o půl roku dříve, než se původně předpokládalo. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Projekt Skupinový vodovod Hořicko byl zrealizován z důvodu nevyhovujících parametrů vody na prameništi Bahna, vrtu v Jeřicích a na zdroji v Doubravě. Prameniště Bahna dosud zásobovalo skupinový vodovod Boháňka, z něhož je napojeno šest obcí a lokalit - Jeřice, Boháňka, Cerekvice, Třebovětice, Skála a Chloumek. Voda zde bohužel dlouhodobě obsahovala nadlimitní množství dusičnanů a byla omezena výjimkou. Hrozilo, že by během pár let hygienické limity nestačily a voda by nebyla pitná. Podobné problémy s kvalitou vody byly i ve vodovodu Doubrava, kde jí navíc bylo v letních měsících nedostatek.

„Nechali jsme proto vypracovat projekt na propojení těchto menších zdrojů a vodovodů na skupinový vodovod Hořicko, který získává vodu z úpravny v Březovicích. Hlavním úkolem bylo zajištění pitné vody pro místní obyvatele, aby splňovala hygienické limity dle platné legislativy a také aby byla voda bez problémů dostupná i v letních měsících,“ vysvětluje hlavní cíl stavby člen představenstva VOS a. s. a starosta města Hořice Aleš Svoboda.

Stavba začala v dubnu 2020. Během tohoto roku došlo k propojení ÚV Březovice a prameniště Bahna, a to potrubím o délce 5 150 metrů. Tento přívodní řad umožňuje doplňování vodojemu na prameništi Bahna upravenou vodou ze zdroje v Březovicích. Kvůli tomu byla v Březovicích postavena i nová čerpací stanice. „V Jeřicích byla situace dlouhodobě nevyhovující, kvůli nevhodné vodě pro určité skupiny obyvatel jsme museli přes tři roky dodávat kojencům, dětem do 6 let a těhotným k pití vodu balenou. Po dokončení první části projektu jsme proto požádali o předčasné užívání stavby, abychom kvalitu vody vyřešili nejdříve pro Jeřice a obce v okolí. Vodovod jsme spustili v lednu 2021,“ vysvětluje ředitel VOS a. s. Ing. Richard Smutný.

Následně byl vybudován přívodní řad, který spojil vodojemy Chloumek a Doubravu. Tento řad zajišťuje kvalitní pitnou vodu z již nově zásobeného vodovodu Boháňka do osady Doubrava. Zde bylo potřeba natáhnout více jak 2 860 metrů potrubí. Součástí výstavby byla i oprava vodojemů. Kromě sanace a stavebních úprav byla vyměněna kompletně i technologie. „Při realizaci tohoto úseku jsme se potýkali s problémy, protože je zde skalnaté podloží a více než polovinu trasy musel zhotovitel bourat v pískovcové hornině. I tak se ale podařilo celou stavbu provést o více než 6 měsíců rychleji. Celkem 1 300 obyvatel má již kvalitnější pitnou vodu z hlubinných březovických zdrojů,“ dodává ředitel Ing. Richard Smutný.

Celkové náklady díla jsou zhruba 41 135 000 bez DPH a na více jak polovinu získala společnost dotaci z Operačního programu Životní prostředí, a to ve výši 26 358 000 bez DPH. Stavbu prováděla společnost BAK stavební společnost, a. s. a EVT Stavby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …