Hořice: Restaurátorské práce na drobných památkách dokončeny

09.09.2020 13:07

V minulých dnech byly dokončeny restaurátorské práce na drobných památkách, které prošly během letních měsíců obnovou v rámci péče města o svůj inventář. Konkrétně se jedná o přístupová schodiště k pomníku Jana Žižky z Trocnova na Gothardě a také kalich na sloupu v místní části Doubrava.

Hořice: Restaurátorské práce na drobných památkách dokončeny
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

V případě schodišť u pomníku Jana Žižky se jedná o tři schodiště zajišťující přístup přes příkop k mohyle navršené na místě bývalého tvrziště, na které stojí od roku 1873 pomník Jana Žižky z Trocnova. Zajímavostí je, že schodiště jsou zaměřena již v mapách stabilního katastru Čech z roku 1841, avšak v částečně odlišné orientaci.

Schodiště byla v podstatě plošně pokryta biologickým napadením, neboť se v převážné míře nachází pod korunami vzrostlých lip obklopujících celé návrší. V první řadě tedy došlo k jejich očištění tlakovou vodou. Následovalo tmelení, kdy lokálními tmely byly řešeny i defekty schodnic a na jednom místě bylo využito doplnění kamenného filuňku. Nově tmelená místa byla zapojena do okolí lokální lazurní retuší. Na závěr byl povrch kamene preventivně ošetřen biocidem proti růstu řas, mechů a lišejníků. Na vodorovné plochy, které jsou nejvíce vystaveny působení srážkové vody, byl nanesen hydrofobizační prostředek.
 
Celkem byly práce realizovány za 56.200 Kč a provedl je MgA. Lukáš Schorný, DiS.
 
Obdobný problém s působením negativních vlivů okolních vzrostlých stromů se řešil i v případě obnovy kalichu na sloupu na Doubravě. Na stavu památek exponovaných takto v exteriéru se podílí zejména právě vlivy okolního prostředí a často také dílčí mechanické poškození. I zde tedy došlo k omytí a očištění. Sloup byl osově vyrovnán a ulomené části přilepeny zpět. Došlo také k doplnění a plastické retuši chybějících částí. Zcela nově byl pískovcovými deskami obložen betonový podstavec. V závěrečné fázi byl rovněž aplikován hydrofobizační prostředek jako prevence proti pronikání vody a vlhkosti.
 
Restaurátorské práce stály přes 28 tisíc Kč a provedl je Leoš Valehrach. Tato akce je žádostí zapojena do dotačního programu Královéhradeckého kraje „Program obnovy místních částí obcí“. 
 
V současnosti dále ještě probíhá restaurování pomníku Antonína Dvořáka ve Smetanových sadech, které by mělo být dokončeno do konce září.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…