Hra, která upozorňuje na zajímavé liberecké památky, přilákala už stovku lidí

12.01.2014 13:47

První etapu má za sebou projekt mladých absolventů cestovního ruchu liberecké technické univerzity, nazvaný libereckehry.cz.

Hra, která upozorňuje na zajímavé liberecké památky, přilákala už stovku lidí
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Jeho cílem je upozornit zábavnou formou skrze luštění detektivního příběhu přímo v ulicích především mladou generaci na to, že Liberec je krásné město a že se má návštěvníkům čím chlubit. První fáze projektu se zúčastnilo na 100 hráčů.

Hráči hry, nazvané Zločin ve městě pod Ještědem, řešili od června roku 2012 do konce roku 2013 s pomocí moderních mobilních aplikací fiktivní kriminální příběh, odehrávající se v centru Liberce. Přes čtečky QR kódů snímali fotoaparátem telefonu tyto kódy, umístěné na různých turisticky zajímavých místech Liberce. Díky hádankám, které museli následně řešit, si prověřili své logické myšlení, a zároveň i znalost místopisu. Tak atraktivní formou poznávali město Liberec.

Projekt, který podpořilo statutární město Liberec spolu se svým městským informačním centrem, bude další hrou pokračovat také v letošním roce. První hru úspěšně dokončilo 40 hráčů. Autoři doufají, že letošní hra Lhář přiláká ještě více účastníků. Přáli by si, aby se do ní zapojilo až tisíc lidí.

„Většinu z hráčů tvořili mladí lidé ve věku kolem 22 let. Právě pro ně jsme projekt připravili. Liberec je krásné město, přišlo nám líto, že o jeho zajímavých pamětihodnostech a dalších atrakcích mladí lidé moc nevědí,“ vysvětlil za autory projektu Radek Dobrý. „První etapy se zúčastnili hlavně Liberečané. Předpokládáme, že letos náš projekt přiláká i víc přespolních hráčů a zvýší tak cestovní ruch ve městě,“ doplnil.

Hra začíná na Terminálu MHD Fügnerova. Když hráč odpoví na první otázku dobře, aplikace jej pošle na další místo, kde je umístěný QR kód. Tak se postupně každý účastník blíží k rozuzlení příběhu. „Hráč vystupuje v roli policisty. Poslední otázka zní – kdo je vrah? Když lidé odpoví v průběhu hry na některou otázku špatně, aplikace je nasměruje do místa, vzdálenějšího cíli,“ uvedl další spoluautor projektu Jan Bína. „Hru jsme testovali na dvanáctiletých školácích, mohou ji ale hrát i menší děti a celé rodiny,“ dodal.

Statutární město Liberec pomohlo především s propagací projektu. Informovalo o něm čtenáře ve svém měsíčníku Liberecký zpravodaj, a nechalo letáky vylepit také ve vozech MHD. Podpořilo jej ale i finančně. Hra zabere každému zhruba dvě a půl hodiny. Ty nejúspěšnější hráče čekají za odměnu drobné ceny.

„Nápad absolventů školy se nám líbil. V propagaci našeho města představuje příjemné osvěžení, vždyť jej vymysleli mladí lidé a používají se v něm nejmodernější technologie. Pokud bude projekt úspěšný, připravíme jeho jazykové mutace a pokusíme se do něj zapojit i majitele hotelů a dalších ubytovacích zařízení, aby třeba také kontrolovali samolepky s QR kódy, jestli je někdo nezničil,“ zdůraznil vedoucí odboru sportu a cestovního ruchu MML David Pastva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…