Rada města Pardubic schválila záměr ucházet se o dotaci na projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Pardubice V“ (MAP V), který podpoří aktivity s přechodem dětí z mateřských škol do základních škol, ale také vzdělávání zaměstnanců školních jídelen. Návrh bude ještě projednávat Zastupitelstvo města Pardubic na svém říjnovém jednání.
Místní akční plánování je osvědčeným nástrojem, díky němuž se daří rozvíjet vzdělávací prostředí napříč celým regionem. Je to o sdílení zkušeností, spolupráci škol a hledání cest, jak dětem usnadnit jejich vzdělávací start i každodenní fungování ve škole.
Co by měla nová vláda udělat s Českou televizí?Anketa
„Pokračováním projektu MAP chceme navázat na úspěšnou spolupráci škol, pedagogů i zřizovatelů, kterou se nám v Pardubicích daří dlouhodobě rozvíjet. MAP V bude zaměřen na praktické oblasti, které školy potřebují, tedy na usnadnění přechodu dětí z mateřských do základních škol. Reagujeme tím na zpřísnění pravidel pro odklady do povinné školní docházky. Druhou oblastí je zlepšení kvality školního stravování skrze vzdělávání zaměstnanců školních kuchyní, kdy vedle toho investujeme miliony korun do zkvalitňování vybavení školních stravovacích provozů. Předpokládaný rozpočet projektu činí přibližně 5,5 milionu korun, přičemž město by se na financování podílelo povinným spolufinancováním ve výši maximálně 1,12 milionu korun,“ uvedl Jakub Rychtecký, 1. náměstek primátora zodpovědný za školství a rozpočet města Pardubic s tím, že výše způsobilých výdajů se odvíjí od počtu zapojených škol a školských zařízení, kterých se má do projektu zapojit zhruba 102.
Projekt MAP V bude realizován v délce osmnácti až čtyřiadvaceti měsíců, přičemž jeho zahájení se předpokládá v prvním čtvrtletí roku 2026. „Aktivity budou cílit na zlepšení spolupráce škol, pedagogickou diagnostiku, práci s rodiči a rozvoj adaptačních programů. Cílem je snížit počet odkladů školní docházky a zjednodušit adaptaci dětí při přechodu do základního vzdělávání. Druhou oblastí je podpora změn v oblasti školního stravování. Projekt nabídne workshopy, semináře a výměnu příkladů dobré praxe, které pomohou zavádět moderní výživová doporučení a nové trendy do školních jídelen. Podpoří zaměstnance jídelen i pedagogy a zohlední dietní omezení i aktuální požadavky na spotřební koš,“ vysvětlil náměstek Rychtecký.
Projekt je součástí dlouhodobé strategie, která vychází z Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Pardubického kraje i celostátního strategického rámce vzdělávání a je v souladu se Strategií školství Pardubic 2030.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV