Hradec Králové: Analýza dosavadního postupu města v záležitosti legalizace stavby CTP

22.06.2016 10:00

Město si nechalo v dubnu letošního roku zanalyzovat dosavadní postup kroků, které učinilo v rámci své samostatné působnosti v záležitosti projektu realizovaného v lokalitě Parlament.

Hradec Králové: Analýza dosavadního postupu města v záležitosti legalizace stavby CTP
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zejména šlo o posouzení odvolání souhlasů dříve městem pro tehdejší a navíc odlišný projekt společnosti FATO udělených pro potřeby územního řízení a účinnost odvolání těchto souhlasů. Dále šlo o posouzení právní povinnosti poskytnout obdobné souhlasy novému investorovi za účelem legalizace stavby. Posudek také zkoumal důsledky případného porušení právní povinnosti města, pokud by její existence byla dovozena. 

Ze závěrů čerstvě vypracovaného stanoviska, které vedení města předložilo všem zastupitelům dnes na zasedání, mimo jiné vyplývá, že město bylo zcela jednoznačně oprávněno své dříve poskytnuté souhlasy odvolat. Stanovisko zároveň zmiňuje, že s odvoláním souhlasů může být spojeno určité riziko, zejména, že by takový krok města mohl být novým investorem vnímán jako do jisté míry překvapivý. Závěry této analýzy, která není pro vedení města nijak závazná, město vnímá pouze jako jeden z výkladů a možných pohledů na celou záležitost. Možnost, že postup města by mohl být novým investorem vnímán jako překvapivý, vedení města zpochybňuje. „Stávající stavby staví společnost CTP a souhlasy, které město v loňském roce odejmulo, byly poskytnuty před devíti lety pro společnosti FATO pro výrazně odlišný záměr. Nelze opomenout skutečnost, že společnost CTP stavěla zkraje roku 2015 jiné stavby, v jiném počtu, pro jiný účel využití, bez stavebního povolení a v rozporu s územním rozhodnutím. Tato fakta pravděpodobně nebyla pro účely vypracování posudku dostatečně vzata v potaz. Názor města zůstává i nadále neměnný,“ zní jednotně z královéhradecké radnice.

I nadále platí, že do konce roku jsou stavebním úřadem přerušena obě řízení, tedy řízení o získání dodatečného stavebního povolení i řízení o odstranění stavby. O přerušení řízení o získání stavebního povolení požádal před několika týdny sám investor, stavební úřad mu vyhověl. Aby investor stavební povolení získal, musel by doložit souhlas města coby vlastníka komunikace potřebné k dopravnímu obsloužení stavby. O takovém souhlasu by museli rozhodnout městští zastupitelé, ti v prosinci loňského roku souhlas CTP neudělili (http://www.hradeckralove.org/noviny-a-novinky/projekt-spolecnosti-ctp-invest-podporu-zastupitelstva).

Historie projektu:

Město poskytlo v roce 2007 společnosti FATO, která tehdy žádala o územní rozhodnutí k umístění tehdejšího projektu souhlasy k využití městských pozemků. Šlo například o souhlasy s uložením inženýrských sítí, přípojky plynovodu, elektrického kabelu nebo o souhlas s „rozšířením místní komunikace vč. zatrubnění stávajícího příkopu“, přičemž tento souhlas by mohl být za jistých okolností, tedy nezměněné projektové dokumentace, využit i pro následné stavební řízení. Stavební úřad tehdy společnosti FATO vydal územní rozhodnutí, které nabylo PM 27. července 2007. O dva roky později požádala společnost FATO o prodloužení platnosti územního rozhodnutí o čtyři roky, stavební úřad jí vyhověl a rozhodnutí tedy bylo platné do dne 21. dubna 2015. Město dalo k dispozici společnosti FATO prostřednictvím smlouvy o poskytnutí pozemku pozemek a v podstatě tím jí umožnilo provést rozšíření místní komunikace včetně rekonstrukce jejího povrchu a zatrubnění odvodňovacího příkopu. Společnost FATO však svůj projekt nikdy nerealizovala, a to včetně rozšíření místní komunikace a smlouva, jejíž trvání bylo časově omezeno, tak zanikla. Už 7. dubna 2015 požádala společnost CTP, na níž společnost FATO převedla práva plynoucí z územního rozhodnutí, o jeho opětovné prodloužení. O této žádosti nebylo už rozhodnuto, a to s ohledem na odvolání souhlasů dříve pro tento projekt FATU udělených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…