Hradec Králové: Centrum přírodovědného a technického vzdělávání představí lidské tělo jako dokonalý stroj

17.06.2016 15:16

Excelentní vzdělávací centrum s pracovním názvem „Lidské tělo – dokonalý stroj?“, které by mělo vzniknout ve školní budově bývalé základní školy T. G. Masaryka v Lipkách, chce podpořit vzdělávání zejména dětí v technických a přírodovědných oborech.

Hradec Králové: Centrum přírodovědného a technického vzdělávání představí lidské tělo jako dokonalý stroj
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Město bude chtít na projekt v hodnotě přesahující 150 milionů korun a patřící do agendy „smart city“, čerpat především prostředky z IROP. Kromě dětí základních škol by mělo centrum sloužit i studentům středních škol a zapojeny by měly být i školy vysoké. Radnice však bude chtít zpřístupnit hotové centrum i dalším skupinám obyvatel, pokud to čerpání dotace dovolí.

„Pro úspěšnou přípravu, ale i budoucí provoz považuji za velmi důležité spolupracovat na tomto projektovém záměru s vysokými školami v Hradci Králové, s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, ale i s Královéhradeckým krajem. Spolupráce všech úrovní vzdělávání je i jedním z cílů tohoto polytechnického centra,“ vysvětlil záměr primátor města Zdeněk Fink. Ten zároveň koncem minulého týdne jednotlivé subjekty pozval, aby jim účel projektu představil a vyzval je ke spolupráci.

S vybudováním centra se zároveň opraví školní budova, nicméně účel objektu projektovaného Josefem Gočárem zůstane zachován. V Hradci Králové se jedná se o budovu bývalé základní školy T. G. Masaryka, V Lipkách 692. Objekt Josefa Gočára z roku 1927 čítá 26 učeben a 17 kanceláří. Jedním z požadavků je totiž budovu „nezkazit“. „Nechceme vybudovat technologický skanzen či muzeum ani žádný izolovaný projekt. Naší snahou je otevřít lidem vzdělávací centrum, které v souvislostech přiblíží přírodní vědy o člověku. Chceme centrum zpřístupnit například i seniorům,“ doplnil Zdeněk Fink.

Výukové programy budou sladěny s potřebami škol v Královéhradeckém kraji. Centrum bude moderními a efektivními metodami představovat různým věkovým kategoriím a vzdělávacím stupňům přírodovědné jevy v souvislostech, bude se snažit propojit výuku a praxi a začlení do denního života žáků. „Projekt, který by měl zvýšit zájem žáků o obory jako je biologie, fyzika, chemie, matematika či IT, nabídne nadstandardní výukové a pracovní prostředí, které na jiných běžných školách není žákům dostupné a které umožní aplikovat mezioborový přístup. U nás ve městě nejspíš univerzita technického směru nebude, a proto tento projekt svým zaměřením tak trochu směřuje i k uplatnění budoucí výroby s vysokou přidanou hodnotou, o kterou usilujeme,“ zdůraznil Zdeněk Fink.

Záměr projektu „Lidské tělo – dokonalý stroj?“ je na samém začátku, město má hotový stavebně historický průzkum a v náčrtu náplně projektu. „Projektový tým, který již pracuje, je složený mimo jiné z pracovníků města, externích spolupracovníků, architekta a ze zástupců škol základních, středních, bude rozšířen i o zástupce škol vysokých, ale i odborníků Královéhradeckého kraje. Věřím, že se nám podaří získat i zdejší fakultní nemocnici. Spolupráce by měla probíhat i s domem dětí a mládeže a dalšími subjekty ve městě. Nyní se bude zhruba půl roku zpřesňovat účel a konkrétněji definovat obsahová náplň centra. Tento počin je součástí již schváleného seznamu projektů a v případě, že vše dopadne podle našich představ, mohl by provoz být zahájen ve školním roce 2021/2022,“ vysvětlil Karel Vít, vedoucí odboru strategického plánování a projektového řízení a dodal, že hotové centrum nabídne soubor učeben a sálů s moderním interaktivním vybavením. Město se inspirovalo podobnými prvky z úspěšných vědeckých center, ať už jde o California science center, Museum Corpus a podobně.

Hradec Králové je významným sídlem vzdělanosti nejen v oblasti lékařských, farmaceutických a biotechnologických věd v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…