Hradec Králové: Cyklostezka „Mechu a perníku“ si hledá svoji cestu

07.05.2013 17:44

Už v příštím roce by se mohli stavbaři pustit do některých částí cyklostezky Mechu a perníku vedoucí z Hradce Králové do Pardubic, což bude v budoucnu pohodlná a hlavně navazující trasa na právě dokončovanou spojnici krajské metropole s Kuksem.

Hradec Králové: Cyklostezka „Mechu a perníku“ si hledá svoji cestu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Labská stezka, která také propojí obce ležící na její trase z Hradce do Pardubic, bude sloužit nejen cyklistům, ale i pěším, běžkařům či bruslařům. Než se tak stane, je nutné vykoupit pozemky pro její stavbu a dohodnout se tak s několika desítkami majitelů.

Svazek obcí Hradubická labská se těší podpoře obou krajských měst, která do budoucna fyzicky propojí, i pomoci obou krajů. „Vznikající trasa by měla, stejně jako ta z Hradce Králové do Kuksu, procházet hlavně po levém břehu Labe kolem obcí Vysoká nad Labem, Bukovina nad Labem, Dříteč. Plynule přejde na pravou stranu řeky a povede přes obce Němčice, Ráby k napojení u obce Brozany,“ vyjmenovává trasu Labské stezky Jindřich Vedlich, náměstek primátora a člen výkonného výboru svazku obcí. Jednání o výkupech pozemků jsou leckdy velice obtížnou a zdlouhavou záležitostí. Ne jinak tomu je i v případě tohoto projektu. „Aktivně se snažíme najít cestu jak urychlit majetkové výkupy a i z tohoto důvodu v částech trasy měníme projektovou dokumentaci. Rád bych vyjádřil podporu města tomuto záměru a požádal občany o spolupráci při realizaci Labské stezky jako celku. Jde o evropsky významnou cyklistickou trasu, která přinese výrazné oživení do regionu a bude přínosem pro další generace,“ apeluje Jindřich Vedlich.

Svazek obcí plánuje do konce tohoto roku nabytí územního rozhodnutí v částech trasy Hradec Králové – Vysoká nad Labem a na obzoru se rýsuje i možnost vydání územního rozhodnutí na části trasy Bukovina nad Labem – Němčice. „Pokud se nám opravdu podaří získat rozhodnutí do konce tohoto roku, plánujeme na rok 2014 získání stavebního povolení na tyto úseky a přípravu samotné realizace, jejíž začátek bude závislý na výběru zhotovitele stavby,“ doplňuje Jindřich Vedlich.

Cyklostezka bude mít stejný charakter jako je na otevíraném úseku Kuks – Hradec Králové, bude procházet přírodně zajímavými lokalitami podél řeky Labe s napojením na přilehlé obce. Úsek bude součástí cyklostezky, která je zároveň i cyklistickou stezkou mezinárodní. Užívání cyklostezky bude víceúčelové jako cyklistická stezka, pěší stezka, stezka pro in-line bruslaře a v zimě také pro běžkaře.

www.hradubickacyklostezka.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…