Hradec Králové: Do školních lavic letos usedne tisícovka prvňáčků

31.08.2021 13:19 | Tisková zpráva

Do sedmnácti hradeckých základních škol zamíří zhruba tisícovka prvňáčků, pro které je v plánu otevřít 41 tříd. V první školní den přijdou nové žáky přivítat také zástupci města a městské policie.

Hradec Králové: Do školních lavic letos usedne tisícovka prvňáčků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Stejně jako v loňském roce budou muset děti i rodiče dbát na dodržování všech platných hygienických opatření, s sebou by si měli připravit doklad o bezinfekčnosti nebo využít preventivního testování.

„Počty žáků prvních tříd se postupně zvyšují, letos jich je opět o něco více než v loňském toce, a to zhruba o padesát. Z tohoto důvodu také otevřeme o čtyři třídy více,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Do 41 prvních tříd by mělo letos usednout 1008 žáků, vloni jich přitom bylo 957. Stav dětí, které skutečně usedly do lavic začátkem nového školního roku, mají jednotlivé školy zaslat svému zřizovateli do konce září.

Anketa

Je dobře, že se děti ve školách budou znovu testovat na covid-19?

29%
67%
hlasovalo: 3854 lidí

„Finální počet prvňáčků, kteří do škol nastoupili, budeme vědět až ke konci září. Během léta ještě mohlo dojít k řadě změn, jako je například rozhodnutí rodičů o odkladu dítěte a podobně,“ dodává primátor. Město Hradec Králové zřizuje sedmnáct základních škol, do kterých by mělo ve školním roce 2020/2021 chodit přibližně 8300 žáků.

Ve školách bude třeba dbát na dodržování všech platných hygienických nařízení. Rodiče by své děti v první školní den měli doprovodit v roušce nebo respirátoru. Žáci vždy budou s ochrannými pomůckami dýchacích cest do školní budovy vcházet, ale po vstupu do třídy je mohou sundat. Toto bude platit pouze v případě, že bude žák absolvovat preventivní screeningové testování nebo se na něj vztahuje příslušná výjimka z testování.

Tou je prodělaná nemoc covid-19 v posledních 180 dnech, řádně dokončené očkování nebo platný negativní test z odběrového místa. Pokud žák tyto podmínky nedodrží, bude mít povinnost nosit ochranu dýchacích cest po celou dobu pobytu ve škole a školském zařízení. Ve školách budou preventivní testy k dispozici, stejně jako nouzové roušky, které budou moci žáci využívat v případě, že zapomenou své vlastní.

Dodržování hygienických pravidel platí i pro školský personál, většina pedagogů na hradeckých základních školách je již oočkována. Ostatní jsou již v procesu očkování, budou pravidelně testováni, nebo se na ně stále ještě vztahuje výjimka.

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

10:23 Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

391 nových svítidel, 9 regulátorů napětí a 11 rozvaděčů veřejného osvětlení. Přerov plánuje ve druhé…