Hradec Králové: Dřevěný kostelík bude chránit protipožární systém

04.11.2017 16:53

Dřevěný kostel svatého Mikuláše z počátku 17. století v Hradci Králové bude chránit protipožární systém a venku bezpečností kamery napojené na městskou policii. Novinářům to dnes řekl při prohlídce památkově chráněného kostela vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta. Protipožární systém trubek, hadiček, čidel a ventilů vyšel asi na půl milionů korun. "Aktivuje se, když je kostel opuštěný a zakódovaný," uvedl Falta.

Hradec Králové: Dřevěný kostelík bude chránit protipožární systém
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Hadičky, které zatím visí volně ze stropní konstrukce, budou nasávat vzduch z interiéru a jednotka bude vyhodnocovat jeho kvalitu. "V okamžiku, když začne doutnat požár, tedy ještě před tím než se objeví plameny, systém tuto změnu zaznamená čidly a spustí poplach. Pokud nedojde během velmi krátké doby k zásahu, otevřou se ventily samohasicího stabilního zařízení a prostor kostela se zaplaví plynem, který by měl v řádu desítek vteřin vznikající požár eliminovat," uvedl Falta.

Návštěvník by po dokončení oprav ale nic z toho vidět neměl, zařízení je vedené v dutém prostoru mezi vnějším opláštěním a roubenou konstrukcí. Nyní je interiér ve stádiu hrubé stavby. Proto je také možné vidět mohutné trámy s nástěnými malbami. "Stromy, ze kterých byla stavba postavena, byly pokácené na konci 16. a na počátku 17. století. Nejmladší jsou z roku 1605, proto usuzujeme, že byl postaven v této době," uvedl Falta.

Rekonstrukce začala loni. Specializovaná firma už provedla ošetření dřeva zahřátím proti dřevokaznému hmyzu. Kostel dostal i nové šindelové opláštění a zvenčí působí jako novostavba. "Plášť je nový, není to žádné neobvyklé užívaní památky. Uvnitř ale došlo k minimálním výměnám, vnitřek kostela je z 99 procent původní," uvedl Falta.

Kostel je unikátní i svým příběhem

Kostelík pochází z obce Habura na východním Slovensku. V polovině 18. století jej Habura prodala do sousední Malé Poľany, od které jej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Již značně zchátralý kostelík byl tehdy rozebrán a po převozu vlakem znovu postaven v hradeckých Jiráskových sadech. Od té doby žádnou větší opravou neprošel. Radnice kostel pronajímá pravoslavné církvi.

Podle Falty je kostel unikátní z několika důvodů. "Je součástí šesti kostelů, které byly za první republiky přepraveny ze Slovenska a Podkarpatské Rusi. Patří také k souboru slovenských kostelů, z nichž ty nejvýznamnější autentické byly zapsány na seznam památek UNESCO. Tento nemůžeme označit za autentický, protože je přestěhovaný. Je unikátní i svým příběhem, je postaven už na třetím místě a byl pořízen jako památník padlým za první světové války," uvedl Falta.

Při rekonstrukci byly dodrženy klasické řemeslné postupy a materiálová skladba. Oprava za 18,8 milionu korun by měla být hotová do konce roku 2018. Kostel patří k nejstarším církevním památkám ze dřeva ve střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…