Hradec Králové: Jubilejní cyklus Calendarium Regina nabídne v příštím roce několik novinek

24.09.2022 16:34 | Tisková zpráva

Město Hradec Králové vybírá každý rok do cyklu Calendarium Regina prestižní a ojedinělé kulturní, sportovní a společenské akce. Zastupitelé města schválili na svém zasedání v tomto týdnu rozsah těchto akcí pro příští rok, kterých bude v jubilejním 30. Calendariu Regina třicet. Zároveň na jejich konání byly vyčleněny finanční prostředky v celkové výši 14,3 milionu korun. Mezi akcemi v prestižním programu jsou například Slavnosti královny Elišky, Rock for People nebo nově zařazený Ironman Hradec Králové.

Hradec Králové: Jubilejní cyklus Calendarium Regina nabídne v příštím roce několik novinek
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Příští jubilejní cyklus Calendarium Regina rozhodně návštěvníkům nabídne pestrou přehlídku zajímavých akcí, ať už se jedná o sportovní, společenskou či kulturní oblast. Nejvyšší částku jsme na zastupitelstvu města schválili pro festival Rock for People 2023, celkem 2,8 milionu korun. Festival se zde těší velké oblibě, jeho repertoár má světovou úroveň, proto tato akce rozhodně nesmí na seznamu Reginy chybět,“ uvádí primátor města Alexandr Hrabálek. Vedle toho získaly výraznou finanční podporu také Slavnosti královny Elišky (1,2 milionu korun), Jazz jde ­městem / Jazz Goes to Town (950 tisíc korun), 157. výročí bitvy u Hradce Králové – Königgratz 1866 (590 tisíc korun) či Na jednom břehu / XX. World Music Festival (270 tisíc korun). Mezi nováčky v cyklu je soutěž Ironman Hradec Králové. „Jedná se o legendární triatlonový závod, který ocení především fanoušci vytrvalostních sportů. Něco podobného se v takovém rozsahu v našem městě ještě nekonalo, proto věřím, že tato akce se setká s přízní a dočká se také velkého ohlasu. S pořadateli, kteří si Hradec Králové pro konání této události vyhlédli a oblíbili, jsme v září uzavřeli memorandum o spolupráci. Akci jsme nyní na zastupitelstvu podpořili v rámci Calendaria Regina 1,6 miliony korun,“ doplňuje primátor.

Součástí cyklu jsou také akce, jejichž zařazení do Calendaria Regina bylo odsouhlaseno pro roky 2022 až 2025. Jedná se o deset akcí s celkovým finančním příspěvkem ve výši 3,5 milionu korun. Pořadateli těchto akcí jsou městské organizace nebo společnosti, ve kterých má město výrazný podíl. Jsou to například REGIONY – Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové, Gaudeamus Theatrum /Mezinárodní setkání uměleckých škol i festival Čekání na Václava. Celkově zastupitelé vyčlenili na konání všech akcí 14,3 milionu korun. Z této částky bude 10,8 milionu korun rozděleno formou přímých dotací a zbylých 3,5 milionu korun je součástí rozpočtů městských organizací. Kompletní přehled všech akcí bude v následujících týdnech zveřejněn na webových stránkách města.

V loňském roce zastupitelé města schvalovali Calendarium Regina 2022 s počtem 27 akcí a finančním příspěvkem v celkové výši 11,5 milionu korun. Část z nich ale někteří pořadatelé vraceli, jelikož se rozhodli akci neuskutečnit. Jednalo se například o Sborové slavnosti, Na jednom břehu i Slavnosti královny Elišky, u kterých jejich pořadatel o zařazení do tohoto seriálu pro rok 2022 nepožádal. Vrácené prostředky z letošního roku budou proto použity pro dofinancování příštího ročníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…