Hradec Králové: Konec roku povolá do služby více strážníků

30.12.2014 11:49

Zatímco si mnozí lidé užívají své zasloužené dovolené a odpočívají, nedá se totéž říci o drtivé většině žen i mužů, kteří slouží u městské policie v Hradci Králové. Kromě dohledu nad dodržováním veřejného pořádku kontrolují už od počátku prosince prodeje zábavní pyrotechniky nebo dohlížejí na probíhající peněžní sbírky. Nejvíce práce však mívají na Silvestra. I letos tak do služby míří o několik hlídek navíc.

Hradec Králové: Konec roku povolá do služby více strážníků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Nejvíce práce mají hlídky každoročně na Silvestra. „Do služby jsme povolali hned o několik hlídek navíc, protože ve městě bude i letos určitě zvýšená migrace lidí, kteří budou oslavovat příchod nového roku v ulicích až do ranních hodin. Letos musíme s ohledem na mrazivé počasí intenzivněji kontrolovat všechny, kteří to přeženou s alkoholem a mohli by snáze prochladnout. Více hlídek se bude snažit poslední den v roce rovněž zabezpečit veřejný pořádek,“ říká Miroslav Hloušek. Ani druhý den, kdy dorazí v odpoledních hodinách na Velké náměstí tisíce lidí vítat příchod nového roku, strážníci ve službách nepoleví. Ve spolupráci s hasiči, záchrannou službou a policisty budou například dohlížet na špatně zaparkovaná vozidla v okolí historického centra, která by mohla znemožnit průjezd třeba hasičům či lékařům při výjezdech. „Apelujeme na všechny řidiče, aby svými zaparkovanými vozidly nepůsobili potíže projíždějícím vozům hasičů, záchranky či policie a aby dodržovali pravidla silničního provozu tak, abychom se v tento první den roku 2015 vyhnuli nepříjemným situacím,“ uzavírá Miroslav Hloušek.

„Prakticky už od počátku prosince, kdy prodejci nabízejí a prodávají zábavní pyrotechniku, dohlíželi strážníci na to, aby byl celý proces v souladu s platnou legislativou, konkrétně například s přestupkovým a živnostenským zákonem,“ vysvětluje ředitel královéhradeckých strážníků Miroslav Hloušek. Sváteční čas se v mnohých městech nese ve světle finančních sbírek na různé účely. I tady průběžně strážníci kontrolovali, zda je sbírka povolena a je všechno v pořádku. „Občas se totiž vyskytují falešní lidé s pokladničkami, kteří se snaží využít dobrosrdečnosti zejména starších lidí, navíc v čase Vánoc,“ líčí Miroslav Hloušek.

S přibývající sněhovou nadílkou vyvstal strážníkům další problém, a to smekající se chodníky, sníh a dost možná i ze střech visící rampouchy, které dokáží přivodit nejednu nepříjemnost. „Strážníci tak upozorňují občany, pomáhají jim, dokumentují situace a vymezují chodníky, na nichž hrozí pád rampouchu, vymezovací páskou. Žádáme občany, aby umístění pásek ve vlastním zájmu respektovali a do tohoto prostoru nevstupovali,“ dodává Miroslav Hloušek.

Tradičním úkolem strážníků bývá každoročně před Vánoci zabránění krádeží stromků v příměstských lesích. Tady se osvědčily společné hlídky s lesníky, které mnohdy fungují, aniž by to oko běžného návštěvníka lesů vůbec postřehlo. Letošní vánoční svátky se nezapsaly nijak výrazně do statistik zdejší městské policie. Strážníci museli řešit kromě převozů opilců na záchytnou stanici a dodržování veřejného pořádku například i několik drobných krádeží. Z jejich pohledu však nešlo o nijak závažné zásahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

7:37 České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

Pondělní zasedání rady města přináší dobrou zprávu rodičům, kteří mají děti předškolního a mladšího …