Hradec Králové: Lavička Václava Havla se vrátila zpět před hradeckou knihovnu

05.08.2021 18:32

Lavičku Václava Havla nechalo město začátkem června odvézt na obnovu povrchových nátěrů. Dnes se po renovaci vrátila na své původní místo před kavárnu městské knihovny v Hradci Králové.

Hradec Králové: Lavička Václava Havla se vrátila zpět před hradeckou knihovnu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Odkaz Václava Havla bude město Hradec Králové nadále pěstovat a opečovávat, stejně jako tuto lavičku, která je nejen místem pro setkávání lidí, ale zároveň symbolickou připomínkou demokracie,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Lavička Václava Havla byla před budovou knihovny instalována v říjnu 2014, nyní bylo třeba provést její renovaci. „Došlo k obnovení povrchových nátěrů kovových konstrukcí stolků a židlí, nové jsou také dřevěné sedáky i deska u stolku,“ říká náměstek Pavel Marek z oblasti správy majetku města. Za renovaci lavičky dalo město necelých 60 tisíc korun včetně DPH.

Na své původní místo před hradeckou městskou knihovnu ve Wonkově ulici se lavička vrátila dnes dopoledne. Na rozdíl od její původní podoby jí nyní chybí čtveřice ozdobných prvků – dvou červených srdcí a zelených ulit, které připomínají Václava Havla. Tyto ozdobné prvky se často stávaly terčem vandalů, proto budou na lavičku osazovány jen výjimečně v době důležitých výročí. Kvůli útokům vandalů na toto místo nechalo město v jeho blízkosti instalovat také bezpečnostní kameru.

Lavičku Václava Havla tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. Iniciátorem projektu byl Petr Gandalovič, který jej uskutečnil spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. Budování těchto míst je celosvětovým projektem, kromě Hradce Králové se tyto lavičky nachází mimo jiné v Praze, Oxfordu, Tel Avivu nebo Haagu.

Tiskovou zprávu naleznete také v příloze tohoto e-mailu. Další fotografie jsou k dispozici na webových nebo facebookových stránkách města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …