Hradec Králové: Lesníci dají na trh až 3000 stromků, ceny vzrostou

17.11.2018 9:34

Lesníci z Městských lesů Hradec Králové dodají na letošní předvánoční trh až 3000 vánočních stromků. Většinu budou tvořit borovice lesní z prořezávek mladých porostů.

Hradec Králové: Lesníci dají na trh až 3000 stromků, ceny vzrostou
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Letošní velké sucho kvalitu vánočních stromků nijak neovlivnilo. Ceny stromků budou proti loňskému roku vyšší o 20 až 50 korun za kus. Stromky začnou Městské lesy prodávat 1. prosince. ČTK to dnes řekl ředitel Městských lesů Milan Zerzán. Správa Krkonošského národního parku opět chystá prodej smrčků z Krkonoš.

Největší zájem kupujících je o borovici lesní, kterých by letos hradecké lesy měly vydat kolem 1800 kusů. Borovice pocházejí především z nově zalesněných ploch po vichřici, která lesy u Hradce Králové zasáhla před šesti lety. "Kvalita stromků je letos nadprůměrná. Na pasekách zachytily vodu a sucho se jich nijak nedotklo. Velmi kvalitní jsou i jedle, které při rašení nepostihly mrazy," řekl Zerzán.

Přibližně čtyři pětiny stromků Městské lesy prodají ve vlastní režii na tradičních místech. U hájovny Marokánka prodej začne 1. prosince, u hájovny U Zeleného sloupku na Novém Hradci se bude prodávat od 5. prosince.

Stromky k prodeji budou stále čerstvé

Borovice lesní bude za 250 korun po loňských 230 korunách. Smrk, kterých bude 200 až 300 kusů, bude za 200 korun, loni byl za 170 korun. Borovice černá a smrk pichlavý budou za 400 korun po loňských 350 korunách, jedle zdraží o 30 korun na 480 korun. Cena bude jednotná za stromek bez rozdílu výšky včetně zabalení. Ke zvýšení cen Městské lesy přistoupily po několika letech, kdy ceny neměnily.

"Vyřezávat začneme na konci listopadu a pak průběžně podle prodeje. Stromky k prodeji tak budou stále čerstvé," řekl Zerzán. Přibližně třetinu stromků, především půjde o smrk pichlavý, hradečtí lesníci vyřežou z plantáží založených zhruba před deseti lety. Na plantážích mají Městské lesy i jedle a borovice černé. Menší část stromků Městské lesy letos prodají i jiným obchodníkům, půjde o několik stovek smrků pichlavých.

Kdo bude mít zájem o smrček z Krkonoš, bude se muset vypravit 19. prosince do Vrchlabí. Správa Krkonošského národního parku tam bude, podobně jako v minulých letech, prodávat 150 smrčků pocházejících z výchovných zásahů. "Stromky budou z lesů obhospodařovaných podle standardů FSC, to znamená ekologicky šetrným způsobem," uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný. Prodej bude u sídla KRNAP v Dobrovského ulici, tradičně o tyto stromky bývá velký zájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…