Hradec Králové: Letiště, severní tangenta a železnice pro desítky firem nebo festivaly

25.10.2017 9:16

Velký rozvojový potenciál lokality hradeckého letiště ve Věkoších chce město podpořit přípravou a vybudováním infrastruktury s potřebnou kapacitou.

Hradec Králové: Letiště, severní tangenta a železnice pro desítky firem nebo festivaly
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Samotné letiště funguje bez řízeného letového provozu a využívá se především pro výcvik pilotů nebo pro soukromé lety. Celý areál bývalého vojenského letiště ale dnes veřejnost vnímá spíše jako podnikatelskou zónu, sídlo desítek firem či jako zázemí velkých hudebních festivalů.

Město má nově zpracovanou studii, která stanoví v lokalitě bývalého hradeckého letiště rámcová pravidla pro její další rozvoj. „Jednáme s ŘSD, které v tuto chvíli projektuje studii severní tangenty. Chceme, aby přímo protínala tuto rozvojovou průmyslovou zónu, která by tím tak získala v podstatě dokonalé dopravní napojení,“ říká primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Vedle samotného letiště, na kterém mohou přistávat středně velká osobní i nákladní letadla, by plánovaná severní tangenta přímo napojila na dálniční síť. Záměr uspořádání území počítá i s možností vybudovat železniční vlečku. Zkapacitnění by se měla v budoucnu dočkat i spojnice směrem do centra města ulice Jana Černého v úseku mezi letištěm a zástavbou města.

„Ze strany podnikatelů je velký zájem na letišti investovat, bez schválené rozvojové studie tohoto území ale město dosud nemohlo své pozemky poskytnout pro jejich dlouhodobé záměry,“ říká Romana Lišková, náměstkyně primátora pro oblast majetku. V současnosti proto město své parcely a budovy v administrativní části letiště pronajímá na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou v řádu měsíců. „Začátkem příštího roku by se mohlo začít pracovat na dokumentaci pro výstavbu nezbytné technické a dopravní infrastruktury. Díky této studii tak můžeme s investory postupně jednat o projektech a pronájmech na desítky let, případně o prodeji některých vybraných pozemků,“ dodává Lišková.

Část areálu hradeckého letiště, které město získalo do své správy a majetku od Armády ČR, poskytuje především během letní sezóny zázemí i pro nejrůznější kulturní či sportovní akce. Hangáry, původně sloužící vojenským letadlům, dnes nabízí unikátní prostory, díky nimž se v Hradci Králové každoročně konají jedny z největších hudební festivalů u nás. „Díky koncepčnímu přístupu odboru majetku magistrátu se daří postupně vše opravovat a dostat do stavu, který je již konečně odpovídající a především bezpečný pro návštěvníky akcí na letišti,“ říká náměstkyně Lišková. Kromě údržby zeleně, čištění odtokových kanálů nebo oprav asfaltových komunikací to byly investice do správní budovy a především do samotných hangárů. „Velkou část těchto prací zajistila na své náklady společnost, která má bývalé vojenské úly a pozemky v blízkosti Festivalparku v nájmu. Opravily se a vyspárovaly betonové konstrukce, fasády, uvnitř bylo potřeba vymalovat a opravit elektroinstalace, u některých úlů znovu fungují těžká pojezdová vrata,“ vysvětluje Romana Lišková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.