Hradec Králové: Město chce zabavené psy z útulku získat do svého vlastnictví

04.12.2020 12:43

Do hradeckého městského útulku pro opuštěná zvířata bylo v říjnu umístěno do předběžné náhradní péče zhruba sedm desítek psů, které na pokyn Krajské veterinární správy v součinnosti s Policií ČR zajistil Odbor životního prostředí magistrátu města.

Hradec Králové: Město chce zabavené psy z útulku získat do svého vlastnictví
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Na město a do útulku poté dorazilo několik stovek nabídek osvojení zvířat, které nebylo možné využít, psi jsou totiž stále v majetku soukromé osoby. To by se ale už brzy mělo změnit. Město obdrželo od původního majitele nabídku darování psů, což by umožnilo nabídnout tyto psy k osvojení. Návrh darování psů v tomto týdnu projednala rada města, v pondělí se jím bude také zabývat hradecké zastupitelstvo.

„Konečně máme vidinu, že se pro zabavená zvířata podaří zajistit vhodný domov, ovšem stále s nimi i v tuto chvíli musíme nakládat jako s majetkem soukromé osoby. Abychom je mohli nabídnout k osvojení, potřebujeme mít zajištěné veškeré dokumenty, souhlas zastupitelstva s převzetím psů do majetku města a podpis majitele. Zatím žádáme všechny zájemce o osvojení psů, aby do útulku s prosbami o rezervace či osvojení psů nevolali. Všech nabídek si každopádně velice vážíme a děkujeme za ně. V tuto chvíli ale ještě prosíme veřejnost o trpělivost,“ říká Věra Pourová, náměstkyně primátora pro správu městského majetku a správu městských organizací. Rada města v tomto týdnu schválila návrh smlouvy pro darování psů, v pondělí se jím bude zabývat také zastupitelstvo.

Město zatím předpokládá, že v případě schválení a zajištění všech potřebných dokumentů a náležitostí, by někteří psi mohli být poskytnuti k bezplatnému osvojení již před Vánocemi. Vše bude záležet na vyřízení majetkoprávního vztahu ke psům, kteří tak zatím stále zůstávají v hradeckém útulku. Veřejnost každopádně může i nadále pomáhat. „Před útulkem stále funguje zřízené darovací místo, kam mohou lidé umístit například granule, deky nebo pelíšky. Vzhledem k tomu, že v útulku jsou zejména psi malého vzrůstu, budou vhodnější menší a drobnější granule, případně nějaké kapsičky nebo další měkké krmivo,“ doplňuje Tomáš Pospíšil, ředitel technických služeb. Podrobnosti k možné pomoci jsou uveřejněny na webových stránkách útulku zde.

Jakmile budou psi z útulku volní k osvojení, bude o tom město na svých webových a facebookových stránkách informovat. Stejně tak budou informace uveřejněny na stránkách Útulku pro opuštěná zvířata Hradec Králové. Spolu s tím budou zveřejněny také podmínky adopce. „Předpokládáme, že nabídka osvojení psů bude nejen z organizačních důvodů provedena po skupinách pěti až deseti psů“, upřesňuje Pospíšil.  Rezervace zvířat nejsou v současné době v žádném případě možné.

S ohledem na pandemickou situaci zrušil útulek také venčení psů pro veřejnost. Zrušené jsou také předvánoční dny otevřených dveří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …