Hradec Králové: Město připravuje balíček pomoci, jarní vlna vyšla na 55 milionů

27.10.2020 9:15

Odpuštění nájmů podnikatelům sídlících v městských prostorách, slevy na nájemném pro městské organizace, dočasné prominutí poplatků za užívání veřejného prostranství nebo poskytnutí deseti milionů na podporu podnikání. To je jen část úlev z programu Antivirus, prostřednictvím kterého město Hradec Králové pomáhalo během první vlny koronaviru.

Hradec Králové: Město připravuje balíček pomoci, jarní vlna vyšla na 55 milionů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Doposud na zmírnění dopadů spojených s první vlnou koronaviru hradecká radnice vynaložila téměř 55 milionů korun. Koronavirus od svého začátku zatím nezastavil žádné probíhající ani plánované městské investice nebo opravy. Od minulého týdne byla navíc vytvořena speciální pracovní skupina, která připravuje souhrn opatření na zmírnění dopadů probíhající druhé vlny koronaviru. Jeho podobu budou projednávat a schvalovat hradečtí zastupitelé na svém zasedání v pondělí 2. listopadu.

„Opatření v rámci městského programu Anitivirus na zmírnění dopadů spojených s koronavirem se ukázala jako velmi efektivní. Na jaře jsme například rozhodli o odpuštění nájmů podnikatelům, kteří sídlí v městských prostorách a museli v době nouzového stavu uzavřít své obchody a restaurace, také jsme odpustili poplatky za zábor veřejného prostranství pro podnikatelské i nepodnikatelské záměry. Další formou pomoci bylo vyčlenění deseti milionu korun na přímou finanční podporu hradeckých podnikatelů,“ říká primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek.

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

V rámci Antiviru vyšla pomoc během jarní první vlny koronaviru na téměř 55 milionů korun. „Z hlediska krajských měst v České republice patří naše finanční pomoc mezi ty nejvýraznější. Téměř patnáct milionů korun jsme vydali na zmíněnou přímou finanční pomoc podnikatelům. Je třeba připomenout, že město samotné si muselo poradit s významným propadem daňových a nedaňových příjmů, a také pomocí mimořádných příspěvků ve výši téměř 40 milionů korun uchránit hospodaření postižených městských organizací před nezaviněnými ekonomickými ztrátami,“ doplňuje ekonomická náměstkyně primátora Monika Štayrová.

Ačkoliv město zavádělo řadu opatření, netýkala se například pozastavení probíhajících nebo připravovaných městských investic. „Všechny investiční akce, které buď probíhaly nebo byly naplánované, jsme se rozhodli nezastavovat. Je potřeba, aby byla v pohybu ekonomika a nemůžeme si dovolit zastavit ani rozvoj města. Stále tedy probíhá stavba sportovní haly na Pouchově, pokračuje první kolo zadávacího řízení na zhotovitele multifunkčního fotbalového stadionu, pracujeme také na přípravě inteligentního dopravního systému a bude zahájena stavba lávky přes Labe u Aldisu. Pokračujeme také s opravami, v létě se například rekonstrukcí dočkaly hradecké školy. Rovněž jsme opravili některé frekventované hradecké ulice a chodníky, zejména ulici Hlavní na Novém Hradci Králové,“ informuje náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha.

Město od minulého týdne obnovilo činnost pracovní skupiny pro Antivirus. „Společně pracujeme na obnově a zavedení dalších opatření na zmírnění dopadů druhé vlny koronaviru. Principy podzimního balíčku pomoci budou na podobných obrysech jako ty jarní, jejich konkrétní body bude projednávat městské zastupitelstvo první listopadové pondělí,“ dodává primátor města Alexandr Hrabálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…