Hradec Králové: Město výhodně nakupuje zemní plyn na komoditní burze

19.08.2020 12:59

Letos město Hradec Králové vysoutěžilo odběr zemního plynu v příštím roce za nejnižší cenu od roku 2012, kdy začalo tuto energii pro své organizace nakupovat prostřednictvím elektronické aukce na komoditní burze. Zatímco v roce 2012 město platilo 704 korun za jednu MWh maloodběru, v roce 2021 bude platit 383 korun. Vzhledem k situaci na trhu si chce Hradec Králové takto výhodně zajistit cenu i pro roky 2022 a 2023.

Hradec Králové: Město výhodně nakupuje zemní plyn na komoditní burze
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Za na burze vysoutěženou cenu tak zemní plyn odebírají městské školy a školky, dopravní podnik, technické služby, divadla či knihovna. „Třicet sedm městských organizací a společností s celkem 96 odběrnými místy spotřebuje ročně necelých osm tisíc MWh. Zatímco v sezoně 2012/2013 město za odběr zemního plynu zaplatilo více než 4,5 milionu korun, příští rok bychom měli díky výhodné ceně z burzy zaplati necelé tři miliony korun,“ říká ekonomická náměstkyně primátora Hradce Králové Monika Štayrová.

Aby město předešlo případnému zvýšení cen v dalším období, městská rada dnes schválila nákup zemního plynu na komoditní burze na roky 2022 a 2023. „Předpokládáme zhruba stejné objemy spotřeby i počty odběrných míst, díky aukci na období rok dva dopředu bychom měli dosáhnout opět velmi výhodné ceny,“ dodává náměstkyně Monika Štayrová.

V posledních letech město zemní plyn kupovalo na Českomoravské komoditní burze Kladno, tentokrát cenu za jednu MWh bude soutěžit na burze Power Exchange Central Europe, která od doby, kdy otevřela svůj trh s komoditami i pro koncové zákazníky, zaznamenala výrazný kvantitativní i kvalitativní růst v tomto oboru. Jejích služeb využívají v současnosti mimo jiné různá ministerstva, kraje, Správa železnic, Česká televize, města a obce, nemocnice a další komerční subjekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…