Hradec Králové: Na fotbalovém stadionu probíhá demontáž sedaček, lízátka dočasně zmizí v září

19.08.2021 12:43

Práce na projektu multifunkčního fotbalového stadionu v Hradci Králové byly zahájeny v květnu letošního roku poté, kdy podepsaná smlouva mezi městem a zhotovitelem byla zveřejněna v registru smluv.

Hradec Králové: Na fotbalovém stadionu probíhá demontáž sedaček, lízátka dočasně zmizí v září
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Začátkem srpna město předalo staveniště sdružení firem Strabag, Geosan a D&D Elektromont, které na stadionu zahájilo demoliční práce demontáží sedaček. S odstraňováním dalších stávajících konstrukcí se bude pokračovat v následujících týdnech, během první poloviny září by ze stadionu mělo dočasně zmizet také ikonické osvětlení – hradecká lízátka. V těchto dnech navíc probíhá dokončování a kontrola projektové dokumentace, aby mohl zhotovitel získat povolení změny stavby před dokončením.

„Ačkoliv některé práce na stavbě multifunkčního fotbalového stadionu nemusí být na první pohled viditelné, tak jich od zahájení bylo provedeno opravdu mnoho. Mimo jiné stále probíhá zpracovávání žádosti o dotaci od Národní sportovní agentury. Podařilo se nám ještě zajistit finanční prostředky z jiných zdrojů, třeba od Královéhradeckého kraje, společností Vodovody a kanalizace Hradec Králové, Karsit holding nebo Kaisertex,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

„Pravidelně se scházíme se zástupci stavební firmy, s projektantem, zástupci klubu i správcem stavby, abychom se vždy vzájemně informovali o nových událostech. Máme za sebou už třináct kontrolních dnů, v rámci těchto jednání jsme si odsouhlasili harmonogram a jsme připraveni na důležité stavební milníky. Těmi je samozřejmě zahájení demoličních prací nebo demontáž lízátek. Se založením základů počítáme ještě v letošním roce a první konstrukce by mohly být viditelné již začátkem příštího roku,“ doplňuje náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha.

Stavební firma hned po převzetí areál staveniště oplotila, aby zde mohly být zahájeny demoliční práce. „V současné době probíhá příprava zařízení staveniště, oplocení a buňkoviště a zároveň také demontáž starých sedaček. V příštím týdnu nás čekají bourací práce betonových sedaček a zábradlí. První polovina září pak bude ve znamení demontáže slavných lízátek. Nyní řešíme se statiky jejich uchycení a upřesňujeme technologický postup. Demontáž budou zajišťovat dva jeřáby současně, jejichž úkolem bude synchronizovaně položit jednotlivá lízátka o hmotnosti přibližně 40 tun do vodorovné polohy na připravené konstrukce,“ popisuje aktuální situaci na stavbě Aleš Fišer, technický vedoucí oblasti ze společnosti STRABAG a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…