Hradec Králové: Na mzdy ve zdravotnictví půjde 30 milionů z krajského rozpočtu

09.05.2016 19:21

Uvolnění 30 milionů korun formou navýšení vyrovnávací platby z rezervy na mzdy zdravotnického personálu v nemocnicích krajského holdingu schválili dnes krajští zastupitelé, rada kraje dala svůj souhlas v dubnu. Už letos v únoru byla přitom schválena výše vyrovnávací platby v hodnotě 100 milionů korun. Na zajištění urgentní (neodkladné) akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče by měl tedy kraj doplácet letos celkem 130 milionů korun.

Hradec Králové: Na mzdy ve zdravotnictví půjde 30 milionů z krajského rozpočtu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Třicetimilionová rezerva na dofinancování navýšení mezd byla připravena již od počátku. O jejím použití se mělo ovšem rozhodnout až na základě hospodářských výsledků nemocnic a po určení výše úhradové vyhlášky. „Naše nemocnice patřily mezi první, které plošně navýšily platy zdravotnického personálu o 5 % už od 1. ledna 2016. Celkové navýšení platů znamenalo navíc 83 milionů korun, úhradová vyhláška z toho pokryje asi 54 milionů korun. Abychom stabilizovali zdravotnický personál, navrhli jsme uvolnit rezervních 30 milionů korun, aby byly mzdy zabezpečeny,“ řekla krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková.

Z rezervy 30 milionů korun tak půjde 13,3 mil. Kč na mzdy do Oblastní nemocnice Náchod, 8,1 mil. Kč do Oblastní nemocnice Jičín, 6,8 mil. Kč do Oblastní nemocnice Trutnov a 1,8 mil. Kč do Městské nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem.

Nemocnice se na základě smluv o poskytování veřejné služby a zavazují k provozování těch oborů, které jsou v rámci jejich činnosti ztrátové. Kraj má pak povinnost tyto ztrátové činnosti, jako je zajištění urgentní akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče, zdravotnickým zařízením vyplácet právě formou vyrovnávací platby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …