Hradec Králové: Na podzim přivítají návštěvníky muzea nové expozice

22.07.2021 15:33

Ve druhém a třetím patře budovy Muzea východních Čech pokračují práce na nových městských expozicích, které přivítají své návštěvníky už na podzim letošního roku. Týkat se budou města Hradce Králové a jeho královské historie. Kromě stálé výstavy zde dodavatelská firma zajišťuje osvětlení, audiovizuální a IT techniku a další potřebné prvky za téměř 20 milionů korun bez DPH.

Hradec Králové: Na podzim přivítají návštěvníky muzea nové expozice
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Stálé expozice vznikají ve čtyřech sálech. Ve druhém patře jsou ve dvou sálech připravovány výstavy s názvem K městu českých královen a Cesta k pevnosti. Ve třetím podlaží se v dalších dvou sálech bude nacházet výstava K Salónu republiky. „Většina prací je již dokončená, během srpna se ještě budou dosazovat koncové prvky silnoproudého a slaboproudého vedení, instalovat se bude také mobiliář. Na září už jsou nachystané dokončovací práce zasklívání vitrín nebo instalace a nasvětlení sbírkových předmětů. Stejně tak bude ještě potřeba seřídit a vyzkoušet technické prvky výstav,“ říká Pavel Marek, náměstek primátora pro oblast správy majetku města. Dodavatel zpracoval dílenskou dokumentaci, zajistil výrobu, dodávku, montáž a kompletaci celé výstavy. Otevřít by se návštěvníkům měla během podzimu.

Na vybudování expozic město plánuje využít evropské dotace prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace, díky kterým se nedávno podařilo opravit i samotnou budovu Muzea východních Čech. „Z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu jsme již získali dotaci ve výši téměř 75 milionů korun, kterou jsme z části použili na dofinancování rekonstrukce budovy muzea. Zbývajících necelých 14 milionů chceme využít právě na realizaci stálých městských expozic,“ doplňuje náměstkyně primátora pro oblast dotací Monika Štayrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…