Hradec Králové: Na zachování a obnovu památek ve městě by mohly jít miliony korun

18.10.2023 13:54 | Tisková zpráva

Veřejně prospěšné projekty by mohly dostat v letošním roce další finanční podporu z rozpočtu města.

Hradec Králové: Na zachování a obnovu památek ve městě by mohly jít miliony korun
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Dotace na zachování a obnovu památek, které budou poskytnuty konkrétním žadatelům, již projednali městští radní. Na svém listopadovém zasedání je musí schválit ještě zastupitelé. Z dotačního programu má být poskytnuto téměř 6,4 milionu korun. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31698 lidí

O dotaci se do 14. července přihlásilo 14 žadatelů, z toho jedna žádost byla vzata zpět. „Žádosti doručené do termínu uzávěrky byly v souladu se směrnicí a programem po formální stránce vyhodnoceny, projednány a doporučeny ke schválení Komisí pro Program regenerace MPR a MPZ a městské památky,“ říká náměstek primátorky pro oblast památkové péče Adam Záruba. Nyní budou smlouvy o poskytnutí dotace předloženy ke schválení přímo zastupitelstvu města. V tomto roce jde o druhé kolo dotací. V prvním kole, které proběhlo na jaře, bylo rozděleno téměř 2,8 milionu korun.

Žadatelé, mezi kterými jsou nejen fyzické, ale i právnické osoby, obdrží z dotace přibližně 6,4 milionu korun. Peníze budou poskytnuty například na výměnu oken a dveří, opravy fasád, nebo výměnu střešní krytiny. Například přes 900 tisíc korun půjde i na pátou etapu oprav dřevěné zvonice u kostela sv. Jana Křtitele v Třebši. Zde by měla být dokončena oprava šindelové střechy a provedeny nátěry.

V letošním roce již byla poskytnuta individuální dotace na projekt rekonstrukce Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové ve výši 15 milionů korun, z toho 7,5 milionu dá město v příštím roce, druhou polovinu dotace v roce 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

7:37 České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

Pondělní zasedání rady města přináší dobrou zprávu rodičům, kteří mají děti předškolního a mladšího …