Hradec Králové: Nová alej lemuje cestu v samém srdci Orlických hor

25.05.2019 20:32

Uprostřed Orlických hor v osadě Černá Voda vyrostla nová alej. Obyvatelé společně s dodavatelskou firmou zde zasadili původní dřeviny, hodících se do horského podnebí. Nadace ČEZ podpořila projekt 150 tisíci korunami. Černovodská cesta se nachází v lokalitě Černá Voda v nadmořské výšce 700 metrů nad mořem a spojuje středem osady silnici na Bartošovice a silnici přes hřebeny Orlických hor do Říček.

Hradec Králové: Nová alej lemuje cestu v samém srdci Orlických hor
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Jsme menší obec a proto jsme vděčni za každou pomoc. Snažíme se podporovat turistický ruch a jsme proto velmi rádi, když můžeme naši obec zvelebit.“  říká starosta obce Vojtěch Špinler. „S výsadbou dřevin nám pomohla  odborná firma,  zaměstnanci obce a dobrovolníci.  Společně jsme vysadili alej z původních dřevin a to, jak ovocných stromů, tak i jiných původních listnatých stromů. Jedná se například o lípy, duby a jasany. Z ovocných zase o hrušně a jeřabinu,“ upřesňuje starosta obce.

Obec Orlické Záhoří zažádala o finanční příspěvek na výsadbu v rámci grantového řízení Nadaci ČEZ, ta poskytla částku 150 000 korun. Nadace ČEZ dosud podpořila více než 400 projektů zaměřených na výsadbu zeleně a obyvatelé měst a obcí zasadili téměř 92 500 stromů či keřů. Jeden strom za svůj život přitom z atmosféry odebere přibližně jednu tunu CO2. Slouží rovněž jako přirozený kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy, větrolam nebo protihluková stěna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…