Hradec Králové: Oprava křižovatky skončila, chystá se oprava mostu

22.11.2018 19:49

Stavbaři v Hradci Králové včera oficiálně dokončili rozsáhlou rekonstrukci okružní křižovatky Brněnská, která je hlavním dopravním uzlem na čtyřpruhovém silničním okruhu města.

Hradec Králové: Oprava křižovatky skončila, chystá se oprava mostu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Oprava trvala od července do října a přišla na 52 milionů korun bez DPH. Práce na silničním okruhu tím nekončí. Na jaře příštího roku chce Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) zahájit opravu mostu u soutoku Labe s Orlicí. ČTK to řekl ředitel hradecké správy ŘSD Marek Novotný.

Na křižovatce Brněnská začíná hlavní silnice z města směrem na Brno a Olomouc, vede přes ní i tranzitní doprava kolem Hradce Králové. Za den křižovatkou projede kolem 29.000 vozidel, z toho asi šestina připadá na těžkou kamionovou dopravu.

Hlavní část rekonstrukce, tedy opravu samotného kruhového objezdu, stavbaři udělali v červenci a v srpnu, a to bez uzavření křižovatky. Opravované křižovatce se řidiči mohli vyhnout po objízdných trasách přes Moravské Předměstí a Malšovice, což významně snížilo provoz na křižovatce. Od září ještě silničáři opravovali navazující Sokolskou ulici.

Oprava mostu by měla trvat čtyři až šest měsíců

Jízda přes kruhovou křižovatku by nyní měla být bezpečnější. "Uvnitř křižovatky byly mezi jízdními pruhy osazeny vyvýšené obruby, které usměrňují vozidla a zamezují nebezpečným křížením," uvedl Novotný. Silnice na příjezdu ke kruhovému objezdu mají nové vodorovné značení v názvy cílových měst, které řidičům umožní včas se zařadit do správného pruhu.

Na jaře 2019 silničáři začnou opravovat most přes Labe u soutoku s Orlicí, který je od křižovatky Brněnská vzdálený asi 1,4 kilometru. Původně chtěli opravu udělat již letos. Hradecká radnice si ale kvůli obavě z dopravního kolapsu při současné opravě Brněnské i mostu vymohla přeložení opravy mostu na příští rok. Oprava mostu by měla trvat čtyři až šest měsíců, a to za provozu, který bude sveden vždy do jedné poloviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…