Hradec Králové: Opravy pomníků z války 1866 pokračovaly i během opatření proti COVID-19

24.10.2020 9:37

Další z plánovaných obnov pomníků z války 1866 proběhly i přes nepřízeň celkové situace od dubna do září letošního roku u Dlouhých Dvorů na Královéhradecku.

Hradec Králové: Opravy pomníků z války 1866 pokračovaly i během opatření proti COVID-19
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Opravy byly financovány z veřejných i soukromých zdrojů. Celková cena obnovy souboru čtyř pomníků  vč. terénních úprav dosáhla 625 000 Kč a na jejím financování se podílel MO ČR dotací 480 000 Kč a dále přispěly ZD Všestary 80 000 Kč, obec Střezetice 40.000 Kč, Statek Dlouhé Dvory 7.699 Kč, zbývající částku uhradil Komitét 1866.  Skupina čtyř pomníků připomínající oběti bitvy u Hradce Králové dne 3. července 1866 se nachází v polích jihovýchodně od Dlouhých Dvorů se nedaleko od místa, kde stávala budova ovčína.

• Prvním z nich je pískovcový jehlanec rakouského majora Romualda rytíře von Dobrucki, velitele III. praporu 23. pěšího pluku, který byl 3. července 1866 smrtelně zasažen nepřátelským projektilem do břicha. Pohřben byl v polích mezi Horními Dohalicemi a Dlouhými Dvory poblíž železniční trati. Pomník zřízený důstojnickým sborem jeho pluku byl později přenesen na současné místo (válečný hrob ev. č. CZE5205-4046).

• Jehlanec z leštěné žuly s bronzovým erbem s žulovou záklopní deskou je věnován rakouskému nadporučíku Edmundu von Salemfels od 2. eskadrony 9. hulánského pluku, jenž byl v bitvě u Hradce Králové zabit pruskou kulkou. Pohřben byl do dnes již neznámého hromadného hrobu a rodina vztyčila alespoň na jeho památku v místech, kde bojoval, tento pomník zhotovený vídeňským sochařem Antonem Wasserburgerem (válečný hrob ev. č. CZE5205-4047).

• Pískovcový jehlanec rakouského podporučíka Alexandra svob. pána von Bethmann od 4. kyrysnického pluku, který byl v průběhu jezdecké bitvy u Střezetic zasažen střelou do hlavy. Jeho tělo bylo pohřbeno do hromadného hrobu u Dlouhých Dvorů, na počátku srpna 1866 pak došlo k jeho exhumaci a odvozu z bojiště. Na místě původního hrobu byl rodinou padlého vztyčen mohutný pomník, který byl v roce 1894 přenesen na současné místo (válečný hrob ev. č. CZE5205-4048).

• Pískovcová typová pyramida označující hrob 30 rakouských a pruských vojáků padlých v bitvě u Hradce Králové 3. 7. 1866, kterou zřídil krátce po válce pruský řád johanitů (válečný hrob ev. č. CZE5205-4049).

„Odhalení mělo proběhnout tuto sobotu 24. října 2020, ale slavnostní akt jsme nuceni odsunout na příští rok a doufat, že opatření v této době již pominou. Činnost našeho spolku probíhá nyní korespondenčně a tímto způsobem připravujeme mj. nové projekty oprav pomníků a vydávání publikací.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…