Hradec Králové: Park u staré nemocnice bude mít zpět svůj původní název Vonešovy sady

19.06.2018 16:51

Historicky první veřejný park byl v Hradci Králové založen na konci 19. století v místech mezi řekou Orlicí a bývalou okresní nemocnicí, které dnes hradečtí neřeknou jinak než stará.

Hradec Králové: Park u staré nemocnice bude mít zpět svůj původní název Vonešovy sady
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Po druhé světové válce byl tento park přejmenován po hudebním skladateli Vítězslavu Novákovi. Nyní se však této části města vrací její původní název Vonešovy sady, po zakladateli bývalého Okrašlovacího spolku v Hradci Králové.

V roce 1887 Okrašlovací spolek v Hradci Králové založil první veřejný park u okresní nemocnice, o kterém dobový tisk v roce 1889 napsal, že se jedná o "nejkrásnější sady v Hradci Králové". Jeho tehdejší předseda Jan Voneš zemřel 6. července 1888 ve věku 47 let a spolek na jeho počest sady pojmenoval na Vonešovy sady. Současně zde byl v té době na paměť prvního předsedy spolku vztyčen "obelisk". Tento pískovcový jehlan s věnováním, který je na svém místě dodnes, byl letos městem obnoven a restaurován.

Jan Voneš, okresní soudní úředník, byl zakladatelem a prvním předsedou Okrašlovacího spolku Hradec Králové (Spolek pro okrašlování a ochranu domoviny). Okrašlovací spolek Hradec Králové patří k nejstarším okrašlovacím spolkům založeným v Čechách a je nejstarším královéhradeckým okrašlovacím spolkem.

Od roku 1889 tak sady původně nesly název Vonešovy sady, za protektorátu Voneš Park. Podle dostupných zdrojů byly Vonešovy sady v 50. letech minulého století přejmenovány po českém hudebním skladateli Vítězslavu Novákovi. Přejmenování sadů Vítězslava Nováka v katastrálním území Hradec Králové na původní historický název Vonešovy sady dnes městští radní doporučili zastupitelům, kteří o něm definitivně rozhodnou na svém zasedání příští týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…