Hradec Králové: Po dvanácti letech budou zastupitelé jednat o nové sazbě poplatku za odpady

12.11.2019 18:18

Podobně jako dalších městech v republice i vedení hradecké radnice připravuje zvýšení místního poplatku za odpady. Od roku 2008 platí občané města na soutoku Labe a Orlice 500 korun ročně, děti do 14 let a senioři starší 70 let polovinu. Od příštího roku by se základní sazba měla zvýšit na 600 korun.

Hradec Králové: Po dvanácti letech budou zastupitelé jednat o nové sazbě poplatku za odpady
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Důvodem jsou rostoucí náklady na systém odpadového hospodářství, příjmy z navýšení poplatku chce vedení města použít mimo jiné na úpravy kontejnerových stání v různých částech města. I po zvýšení zůstane sazba s ohledem na rozsah služby podprůměrná v porovnání s dalšími městy. Hradečtí radní dnes zároveň projednali změny u poplatků za psy. Určena byla také sazba poplatku z pobytu turistů ve městě. Novely obecně závazných vyhlášek, které stanovují režim městských poplatků, bude na svém prosincovém zasedání schvalovat zastupitelstvo.

Systém odpadového hospodářství v Hradci Králové se v posledních letech rozšířil o celou řadu služeb, které mohou využívat všichni občané města. „Obyvatelé rodinných domů mají vlastní barevné popelnice na tříděný odpad, každý den je v provozu minimálně jeden sběrný dvůr, probíhají pravidelné mobilní svozy velkoobjemového a nebezpečného odpadu, rozšiřuje se síť kontejnerů na kovy, rostlinné oleje. I když lidé stále více třídí, roste ale i celková produkce odpadů v našem městě,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. „Náklady na odpadové hospodářství města jsou zhruba 850 korun na obyvatele ročně. Cílem zvýšení sazby není na odpadech vydělat, ale zmírnit dosahovanou ztrátu z této služby. Navrhujeme zastupitelům schválit navýšení ročního poplatku za odpady na 600 korun, u dětí od 6 do 14 let bude sazba poloviční, tedy 300 korun. Děti do šesti let jsou od poplatků osvobozeny. Stejná částka bude platit také pro poplatníky starší 70 let. Snížená sazba poplatku se bude týkat také lidí, kteří na území města vlastní stavbu k individuální rekreaci a mají v HK trvalý pobyt“ vysvětluje náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky Monika Štayrová. V porovnání s ostatními městy má Hradec Králové s ohledem na rozsah a kvalitu služeb v oblasti odpadů dlouhodobě podprůměrné sazby. „Získanou částku chceme mimo jiné použít na opravy stanovišť odpadových nádob. V případě odsouhlasení zastupiteli města by změna sazby poplatku za odpady měla platit od prvního ledna,“ dodává Štayrová.

V příštím roce by mohlo dojít ke změně u dalších místních poplatků v Hradci Králové. „Základní sazby poplatku ze psů navrhujeme ponechat na původní výši, která je v porovnání s ostatními městy průměrná, tedy na 1200 korun v bytech a v rodinných domech 300 korun za jednoho psa. Za druhého a dalšího psa je to pak 1800 korun, respektive 450 korun ročně v rodinných domech. Za psa, jehož držitelem je osoba starší 65 let, činí sazba poplatku 200 Kč. Oproštění od poplatku je rozšířeno na osoby ZTP, dříve to byli jen ZTP/P,“ přibližuje Štayrová.

Původní místní poplatky za lázeňský nebo rekreační pobyt a z ubytovací kapacity by se měly sloučit v jednu částku, kterou rekreanti v Hradci zaplatí. Tento poplatek mohou nově vybírat všechny obce a je obvyklý v rámci celé Evropské unie. „Jedná se o spoluúčast turistů na nákladech města na veřejnou infrastrukturu, dopravu, odpady a další. V Hradci Králové bude tato částka ve výši 15 korun na den. Poplatky se týkají jen těch rekreantů, kteří v Hradci nepřekročí dobu pobytu 60 dní. Netýká se to tedy například studentů ubytovaných na kolejích nebo lidí, kteří mají ve městě dlouhodobé nájemní smlouvy,“ říká Štayrová.

Dnes novely obecně závazných vyhlášek k místním poplatkům v Hradci Králové schválila městská rada, o jejich přijetí budou v prosinci ještě definitivně rozhodovat hradečtí zastupitelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…