Hradec Králové: Počet vydávaných obědů v jídelně důchodců dlouhodobě klesá

23.05.2019 10:51

Ke snižování zájmu ze strany seniorů přispívá především rozšiřující se nabídka možností stravování v soukromých zařízeních či ve školách na celém území Hradce Králové. Ekonomicky je jídelna seniorů pro město nevýhodná, zastupitelé proto rozhodli, že ji město přestane zřizovat a převezme ji soukromý provozovatel učený na základě výběrového řízení.

Hradec Králové: Počet vydávaných obědů v jídelně důchodců dlouhodobě klesá
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Provoz jídelny důchodců byl spuštěný v roce 2005, od té doby však počet odebraných obědů klesl na jednu třetinu. „Nechceme se prostoru zbavit, ale chceme najít řešení. Situaci by mohl vyřešit soukromý provozovatel, kterého město plánuje vybrat na základě připravovaného výběrového řízení. Vypsané by mohlo být do konce června, přičemž předpokládáme, že spolu se všemi právními záležitostmi bude vyhodnoceno do půl roku. Do té doby zůstane jídelna seniorů v provozu. Budoucí ceny vydávaných obědů od soukromého investora by ovšem mohly být obdobné jako doposud, “ sdělil náměstek primátora Martin Hanousek.

Cena jednoho oběda je zatím 70 korun, jeho skutečná cena se ale už v roce 2018 navýšila na 96 korun. V budoucnu by cena ještě mohla stoupat, a to především kvůli snižujícímu se zájmu ze strany strávníků. Odběry jídel za poslední dobu ukončilo také Centrum sociální pomoci a služeb. S klesajícím zájmem by se podle odhadů cena jednoho oběda, v případě setrvání jídelny ve vlastnictví města, mohla v příštím roce vyšplhat až na 118 korun. „Myslím si, že soukromý provozovatel má více možností vést jídelnu efektivněji, přičemž úspora pro město bude činit milion až jeden a půl milionu korun,“ dodal Hanousek.

V jídelně nyní pracují čtyři zaměstnankyně, všechny již byly informovány o možnostech pracovního uplatnění v rámci školních jídelen. „Navštívil jsem jídelnu, její zaměstnance i klienty, kterým chceme dát jasné vize do budoucna. Jídelna by měla podle dosavadních plánů skončit k poslednímu říjnu tohoto roku. Dvěma zaměstnankyním již byla nabídnuta jiná práce ve stejném oboru,“ doplnil Hanousek. Peníze, které se už nebudou investovat do zařízení, chystá město vložit do sociálních služeb pro seniory, například do pečovatelských služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…