Hradec Králové: Příjezdem sv. Martina začala v zimní turistická sezona

13.11.2018 6:32

Příjezdem svatého Martina na bílém koni pod Bílou věž v centru Hradce Králové za zvuku fanfár v neděli odstartovala ve městě a okolí zimní turistická sezona.

Hradec Králové: Příjezdem sv. Martina začala v zimní turistická sezona
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Součástí akce byl také martinský trh a doprovodný program. Ve stáncích nechyběly svatomartinské rohlíčky nebo svatomartinské víno, návštěvníci mohli vidět při práci i umělecké kováře. Vítání svatého Martina přihlížely stovky lidí. "Akce má v podtextu slogan, že zimou turistická sezona v Hradci Králové a na Hradecku nekončí," řekl ČTK Zdeněk Puš z hradeckého infocentra.

Jen na prosinec je ve stotisícovém městě naplánována řada různých trhů, výstav, koncertů, divadelních představení či tvůrčích dílen s adventní či vánoční tématikou. Například 17. listopadu mohou lidé přihlížet výlovu rybníka Výskyt, u kterého budou k prodeji čerstvé ryby nebo na 5. prosince je naplánovaná tradiční akce pro děti - jízda mikulášského trolejbusu.

Oblíbený Muzejní adventní trh se bude konat 30. listopadu až 2. prosince v náhradních prostorách budovy pedagogické fakulty hradecké univerzity na náměstí Svobody. Budova muzea je totiž v rekonstrukci. Ve stejném termínu budou i Adventní trhy, které se uskuteční v Novém Adalbertinu na Velkém náměstí. Vánoční trhy na Masarykově náměstí v podobě tržiště pod širým nebem s nabídkou výrobků lidové tvorby a uměleckých řemesel budou 7. až 16. prosince.

Zimní sezona nabídne akce i po novém roce

V Bílé věži, téměř 72 metrů vysoké dominantě krajského města, bude od konce listopadu do začátku ledna připraven tematicky laděný prohlídkový program věnovaný předvánočnímu období. Bílá věž má otevřeno celoročně každý den od 9:00 do 18:00, kromě 24. prosince a 1. ledna. Například na 5. prosince je v programu akce pro děti Čerti na Bílé věži, na 15. prosince pozorování východu Slunce z ochozu Bílé věže a na Štědrý den vánoční zvonění na třetí největší zvon v ČR, zvon Augustin, za účasti veřejnosti.

Tradiční vítání nového roku začne na Nový rok v 16:00 na Velkém náměstí promítáním sestřihu reportáží z významných akcí roku 2018, které se uskutečnily v Hradci Králové. Program vyvrcholí ohňostrojem. Turistická zimní sezona v Hradci Králové nabídne akce i po novém roce. V areálu Šrámkova statku v Pileticích na okraji města se 3. března uskuteční tradiční masopust.

V okolí Hradce Králové nabízí v zimě program také Archeopark Všestary, Skanzen Krňovice, Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, zámek Hrádek u Nechanic nebo muzeum bitvy 1866 na Chlumu. Více informací o připravovaných akcích v Hradci Králové a okolí je také na webech ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…