Hradec Králové: Přípravy na Dušičky vrcholí, hřbitovy budou nově i v digitální podobě

25.10.2023 19:06 | Tisková zpráva

Kvůli blížící se Památce zesnulých a očekávané vyšší návštěvnosti hřbitovů rozšíří tradičně Technické služby Hradec Králové (TSHK) od 26. října do 3. listopadu otevírací dobu městských pohřebišť až do 20 hodin. Letošní novinkou bude spuštění digitálních map většiny hradeckých hřbitovů, díky kterým najdou návštěvníci jednoduše informaci o svém hrobovém místě a platnosti nájemní smlouvy.

Hradec Králové: Přípravy na Dušičky vrcholí, hřbitovy budou nově i v digitální podobě
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Na všech městských hřbitovech prodloužíme otevírací dobu o tři hodiny. Hřbitovy otevíráme obvykle od 8 do 17 hodin, ale na svátky kvůli velkému zájmu otevřeme až do 20 hodin,“ popisuje chystané změny vedoucí střediska pohřebnictví Technických služeb Hradec Králové Naďa Štěrbová.

Prodlouženou otevírací dobu bude mít také kancelář správy městských hřbitovů na kuklenském hřbitově. Namísto dvou dnů bude mít kancelář od pondělí 30. října otevřeno každý pracovní den. Podrobná otevírací doba bude uvedena na webových stránkách TSHK.

Na sváteční dny se připravují i pracovníci střediska pohřebnictví. „Chceme, aby v těchto dnech mohli hřbitovy navštívit a vzpomenout na své blízké i lidi s pohybovými omezeními, proto budou na hřbitovech Kukleny, Pouchov a lesní hřbitov k dispozici pracovníci technických služeb jako případný doprovod,“ zmiňuje Pavel Vrbický, náměstek primátorky pro Technické služby Hradec Králové.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17077 lidí

Správa hřbitovů v této době v rámci přípravy zvyšuje také úklidy jednotlivých hřbitovů s častějšími odvozy popelnic a kontejnerů. „Na hřbitovech Kukleny, Pouchov a lesní hřbitov přistavíme mobilní toalety. Stejně jako v minulých letech požádáme městskou policii o větší počet kontrol z důvodu prevence krádeží a ochranou lidí před odcizením osobních věcí,“ dodává Štěrbová.

Největší novinkou letošních Dušiček budou ale digitální mapy většiny hradeckých hřbitovů. Z desítky pohřebišť s více než 20 tisíci hrobovými místy pod správou TSHK, bude za téměř půl milionu korun včetně DPH v digitální podobě spuštěno šest z nich. Do budoucna k nim přibude zbývající hřbitov na Novém Hradci, vojenský hřbitov na Pouchově, evangelický hřbitov ve Svinarech a rozsáhlý lesní hřbitov.

„Mapy městských hřbitovů umožní všem velmi snadno najít své hrobové místo, a zjistit, do kdy mají platnou nájemní smlouvu. Výhodou je také usnadnění hledání předků, kteří mohli být na hřbitově pochováni. Mapy zatím spustíme pouze pro šest hřbitovů, ve kterých bude chybět hlavně lesní hřbitov, který je kvůli překážejícím vzrostlým stromům daleko obtížnější na přesné zaměření. Všechny zbylé hřbitovy bychom chtěli do mapy přidat do konce příštího roku,“ vysvětluje náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek.

I přes velké usnadnění je ale nutné počítat s tím, že elektronická podoba informací o zemřelých existuje až od roku 2001. Starší záznamy o pochovaných tedy nemusí být v mapách kompletní.

„Nový systém přinese velký užitek správcům i pozůstalým. Do budoucna bychom ho chtěli ale ještě rozšířit. Mapy by mohly například obsahovat i informace o významných náhrobcích a osobnostech, které jsou na hřbitově pochovány,“ uvádí k možnostem digitální podoby Vrbický.

Provozní řády městských pohřebišť a užitečné informace včetně ceníků najdou lidé na webových stránkách technických služeb ZDE. Nová část mapového portálu pak bude k dispozici na webových stránkách města Hradec Králové ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…