Hradec Králové: Projednávání konceptu Územního plánu skončilo

24.10.2012 16:12

Příprava nového územního plánu města prošla další důležitou etapou. Koncept územního plánu byl na několika besedách představen občanům města, zástupcům komisí místních samospráv a dalším zájemcům. Fáze konceptu byla první příležitostí pro reakci vlastníků nemovitostí a občanů k uspořádání území města a jeho rozvoji, kterých se sešlo na sedm set. Zároveň ale nebyla možností poslední.

Hradec Králové: Projednávání konceptu Územního plánu skončilo
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Rádi bychom poděkovali všem občanům, kteří projevili zájem o nový územní plán našeho města. Ať už to bylo účastí na některé ze tří otevřených besed, které jsme pro občany uspořádali v minulých měsících, nebo na veřejném projednání, které se konalo na začátku září, anebo se na koncept jen přišli podívat či zeptat na odbor hlavního architekta. Takových lidí nebylo málo a jsme za to moc rádi,“ říká náměstek primátora Jindřich Vedlich. Etapa konceptu byla první příležitostí pro vyjádření vlastníků nemovitostí a občanů k uspořádání území města a jeho rozvoji navrženém projektanty v obou variantách konceptu územního plánu. Nebyla ale možností poslední. Obdobným způsobem jako nyní se bude příště veřejně projednávat i návrh nového územního plánu. „Než se ale dostaneme do této fáze, čeká nás ještě mnoho úkolů a povinností,“ vysvětluje vedoucí odboru hlavního architekta Petr Brůna. „V prvé řadě je to zpracování a vyhodnocení veřejného projednání konceptu. To vyústí v Pokyny pro zpracování návrhu Územního plánu Hradce Králové, jejichž součástí bude i vyhodnocení všech připomínek a námitek došlých do 4. října. Tyto pokyny musí schválit zastupitelstvo města.“

Odbor hlavního architekta v minulém týdnu dokončil základní rozdělení všech připomínek a námitek, kterých došlo téměř sedm set. „Neočekávali jsme, že projednání navržených variant řešení bude jednoduché a že bude hodnoceno jen pozitivně,“ uvádí vedoucí oddělení územního plánování Martina Rambousková. „Během veřejného projednání bylo otevřeno mnoho různých témat a lokalit k diskusi a k řešení, které se odrážejí samozřejmě v uplatněných připomínkách a námitkách. K nejvíce diskutovaným tématům patří koridor plynovodu v Malšovicích, komunikační propojení přes areál ZVU, železniční propojení tratí přes Borovinku, obchvat Plácek, lokalita garáží u Zvoničky a mnohé další. Nejvíce námitek, rovných 200, přišlo proti navrženému rozvoji v Roudničce. Každou námitkou a připomínkou se budeme jednotlivě zabývat ve spolupráci s projektantem a s určeným zastupitelem Oldřichem Vlasákem. Všechny požadavky budeme co nejzodpovědněji posuzovat ve vazbě na celkovou koncepci města a především na vyváženost veřejných a soukromých zájmů a přiměřenost zásahů do soukromého vlastnictví,“ přibližuje další postup Martina Rambousková.

Připomínky a námitky bude odbor hlavního architekta vyhodnocovat během následujících měsíců. Přesný termín v tuto chvíli není možné stanovit s ohledem na vyhodnocení mnohých podání, které bude závislé na názoru samosprávy. Na další proces pořízení nového územního plánu bude mít od ledna příštího roku vliv také novela stavebního zákona. Ta významným způsobem mění proces pořizování.

Magdaléna Vlčková
tisková mluvčí MmHK

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…