Hradec Králové: Rozpočet města nově, přehledně a transparentně na webu

04.09.2013 9:00

Pouhým klikáním může už od této chvíle kontrolovat hospodaření Hradce Králové za posledních pět let kterýkoliv občan na svém počítači nebo chytrém mobilním telefonu. Nově lze zjistit statistiky podle přání nebo vyhledávat podle klíčových slov. Průhlednější financování je v souladu s programovým prohlášením a požadavkem vedení města pro toto volební období.

Hradec Králové: Rozpočet města nově, přehledně a transparentně na webu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Hradec Králové se od září opět více otevírá svým občanům. Začíná totiž poskytovat novou unikátní službu, která umožní široké veřejnosti kontrolovat hospodaření města v jakémkoli okamžiku a z libovolného místa. Na webových stránkách města je nyní k dispozici veřejnosti detailní informace o hospodaření s veřejnými prostředky v podobě tzv. „Rozklikávacího rozpočtu“. Jde o přehledné a aktuální informace o stavu rozpočtu města ve formě, která je snadno srozumitelná jak odborné tak laické veřejnosti.

Rozpočet v tabulkové pdf podobě je každoročně vyvěšován kromě úřední desky i na městském webu, hledání v něm je však obtížnější. Nově zpřístupněný rozpočet nabízí vyhotovení statistik podle přání, lze v něm hledat i podle zadaných klíčových slov.

„Hlavní předností  řešení je jednoduché intuitivní ovládání a interaktivní grafické znázornění informací na webových stránkách města.  Občan zde nalezne informace o základním rozdělení rozpočtu města a jeho vývoji. Díky unikátní hierarchické struktuře rozpočtových akcí poskytuje souhrnné i detailní informace o stavu jednotlivých rozpočtových akcí ve formě interaktivního stromu včetně grafického znázornění a meziročního srovnání. Statistiky největších rozpočtových akcí z oblastí příjmů a výdajů a jejich grafického znázornění jsou samozřejmostí tohoto řešení včetně fulltextového vyhledávání pro okamžité zjištění konkrétních položek výdajů či příjmů.,“ vysvětlují tvůrci aplikace ze společnosti MARBES CONSULTING s.r.o., která s městem úzce spolupracuje už řadu let.

Obsluhování aplikace nevyžaduje žádné pokročilé znalosti, je triviální a může v něm pracovat každý. Uživatelům nabízí bez jakékoliv registrace pohodlný přístup k detailním informacím, a to pomocí jednoduchého klikání myší. Aplikace je přístupná i přes chytrý mobilní telefon nebo stále populárnější tablet. „Tento počin byl pro nás rovněž jedním z prioritních úkolů a kroků k otevřené radnici. Jde o uživatelsky příjemnou a velice přehlednou verzi rozklikávacího rozpočtu, která patří mezi nejlepší v Čechách,“ hodnotí pozitivně zavedení novinky pro veřejnost primátor města Zdeněk Fink.

Rozpočet je k dispozici http://www.mmhk.cz/rozpocet/#!SouhrnPage/idPlanVerze=2&obdobi=PLAN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…