Hradec Králové: Sady architekta Lisky by se měly dočkat revitalizace

20.10.2020 16:53

Městský park Sady architekta Lisky v hradeckých Lipkách vznikl ve třicátých letech minulého století. Vzhledem k jeho současnému stavu vedení radnice připravuje revitalizaci této veřejné zelené plochy nacházející se v městské památkové zóně mezi Sborem kněze Ambrože a druhým městským okruhem.

Hradec Králové: Sady architekta Lisky by se měly dočkat revitalizace
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Rada města dnes rozhodla o zadání studie, která nastaví celkovou koncepci a postupy zásahů do území. Výsledkem bude obnova porostů a alejí, úprava zpevněných a pobytových ploch, osvětlení a vybavení mobiliářem.

„Sady architekta Lisky představují významnou plochu zeleně v centru města. Nacházejí se v památkové zóně, a proto je třeba k nim s tímto ohledem přistupovat. Rádi bychom v rámci jejich celkové revitalizace zkvalitnili nejen zeleň a městský mobiliář, ale zejména vylepšili pobytové plochy. Mělo by zde být vytvořeno moderní a příjemné prostředí pro relaxaci a trávení volného času,“ říká náměstek primátora pro oblast rozvoje města Jiří Bláha. Předpokládaná hodnota studie, jejíž součástí bude také stavebně-historický průzkum, je 200 tisíc korun včetně DPH. Zadána by měla být v několika následujících týdnech. „Revitalizace území by měla probíhat v několika etapách, nejprve bychom měli začít s obnovou zeleně, a to už v příštím roce. Celková revitalizace území by nás měla hrubým odhadem vyjít na přibližně čtyři miliony korun,“ dodává náměstek Bláha.

Městský park vznikl mezi lety 1932–1933 za účelem vyplnění otevřených domovních bloků založených dle Gočárova plánu. Architekt Oldřich Liska byl jedním z významných architektů, kteří se podíleli na realizaci jednotlivých domů blokové zástavby mezi ulicemi Střelecká – Mánesova – Ambrožova . Sady podle něj dostaly jméno v roce 1992.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …