Hradec Králové: Soutok Labe a Orlice se vrací do podoby ze začátku 20. století

22.08.2019 16:01

Čištění dna od nánosů usazenin a úprava levého břehu Labe mezi Hučákem a soutokem s Orlicí zdárně pokračuje. Po odstranění usazenin ze dna se práce nyní zaměřují na tvarování a zpevňování břehu v Jiráskových sadech.

Hradec Králové: Soutok Labe a Orlice se vrací do podoby ze začátku 20. století
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Odvoz usazenin zajišťuje státní podnik Povodí Labe s ohledem na obyvatele i návštěvníky města co nejšetrněji. Sediment tak míří lodí zhruba 1,5 kilometru po proudu, kde je vykládán na břeh a teprve odtud odvážen nákladními auty. Po vodě se na místo vozí i materiál, třeba kameny na zpevnění břehu. “Toto řešení jsme zvolili proto, aby nákladní dopravou nebyla zatížena oblast Jiráskových sadů a centrum města,” uvedla mluvčí státního podniku Povodí Labe Hana Bendová. Souběžně s likvidací nánosů probíhá oprava břehové dlažby.
 
Většina prací, které Povodí Labe přijdou celkem na 11,6 milionu korun, skončí ještě letos. Cílem úprav je snaha obnovit průtočnou kapacitu Labe a vrátit soutoku Labe s Orlicí podobu, kterou měl na počátku?dvacátého století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…