Hradec Králové: Sporných případů výplat sociálních dávek se ujal magistrát

02.04.2012 6:42

Přibližně třiceti klientům, kteří podali na přelomu roku žádosti o sociální dávky pro zdravotně postižené občany, se ještě finančního plnění nedostalo, a to i přesto, že magistrát města, který byl v té době kompetentní pro zajištění dané agendy, všechny potřebné doklady předal úřadu práce.

Hradec Králové: Sporných případů výplat sociálních dávek se ujal magistrát
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Nedořešených případů výplaty těchto sociálních dávek se v území pověřeného obecního úřadu ujal na základě výzvy nadřízených orgánů královéhradecký magistrát, aby vyšel vstříc potřebám klientů, ale zároveň též výrobců a dodavatelů speciálních pomůcek, u kterých může docházet k prodlevám ve splatnosti faktur. Finanční obnos nutný pro výplaty dávek schválilo jednomyslně i březnové zastupitelstvo a úřad již podnikl kroky nutné k výplatě a peníze po státu požaduje zpět.

„Díky zkratům ve výplatě dávek sociální péče, které byly klientům pravomocně přiznány a doposud nevyplaceny, se mnozí z nich ocitli v tíživé situaci a nemohou si dovolit financovat životně potřebné pomůcky ze svých peněz. Zastupitelstvo se na svém březnovém zasedání jednomyslně shodlo na nestandardní formě pomoci, která je však v této chvíli jediná možná. Peníze či příspěvky budou klienti postupně dostávat po nezbytných administrativních úkonech od města,“ dodává k řešení vzniklé situace primátor Zdeněk Fink. V podobné situaci se nyní nachází i řada dalších obcí. V těchto dnech startují první administrativní kroky vedoucí k naplnění přijatého usnesení zastupitelstva.

Od nového roku je základní změnou pro občany Hradce Králové a okolí přemístění výplaty dávek sociální péče, tj. dávek pomoci v hmotné nouzi, dávek pro osoby se zdravotním postižením a příspěvku na péči, z Magistrátu města Hradce Králové na Úřad práce v Hradci Králové. Příslušná agenda přešla od ledna tohoto roku na úřady práce, a to včetně personálního, administrativního a finančního vybavení.

Úřad práce tak už téměř tři měsíce vyřizuje veškeré služby v oblasti nezaměstnanosti, státní sociální podpory, hmotné nouze a dávek pro osoby se zdravotním postižením. Oddělení dávek sociální péče Magistrátu města Hradce Králové se z důvodu přemístění této celé agendy na úřad práce už ke konci prosince loňského roku pro veřejnost uzavřelo. I tak však ve výjimečných případech úředníci vyřizovali dávky hmotné nouze. Jejich výplatu už měl však zajistit úřad práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…