Hradec Králové: Stovky podnikatelů dostanou od města několikatisícové příspěvky

16.02.2021 18:22

Hradečtí podnikatelé se již podruhé dočkají přímé finanční pomoci od města. Na radnici dorazilo celkem 360 žádostí, z nichž 346 se radní rozhodli vyhovět. Mezi podnikatele se tak rozdělí téměř 3,5 milionu korun. Dalších 480 tisíc korun by mohlo být rozděleno mezi hoteliéry, jejich příspěvky ale bude ještě na svém pondělním zasedání projednávat zastupitelstvo. Finanční prostředky, které mají hradeckým podnikatelům pomoci s dopady spojenými s vládními nařízeními a koronavirem, chce město začít vyplácet v březnu.

Hradec Králové: Stovky podnikatelů dostanou od města několikatisícové příspěvky
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Tato přímá finanční pomoc z města je určena podnikatelům na území Hradce Králové. „Maximální částka, o kterou mohli živnostníci žádat, byla 10 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že jsme finanční prostředky nakonec navýšili o půl milionu korun, můžeme nyní vyplatit maximální částku téměř všem žadatelům. Kromě tohoto kroku mohou podnikatelé ocenit také rychlost administrování Od zahájení přijímání žádostí neuběhnou ani dva měsíce a podpora již bude na cestě k firmám,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Vyplácení by mělo být zahájeno už v březnu.

V rámci balíčku Antivirus II byla pomoc pro podnikatele rozšířena ještě na poskytovatele ubytovacích služeb. Maximálně mohli zažádat o 30 tisíc korun. „S ohledem na to, že dorazilo pouze 13 žádostí a žádná z nich nemusela být vyloučena, jsme se rozhodli podmínky upravit a poskytnout hotelům ještě více finančních prostředků,“ říká náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky Monika Štayrová. Výše příspěvku by tedy nově mohla být dle doporučení komise určena podle počtu lůžek v hotelech – do 29 lůžek by měl hotel získat příspěvek 30 tisíc, od 30 do 49 lůžek 40 tisíc a od 50 lůžek by měl příspěvek být ve výši 50 tisíc korun. Tento návrh změny původního parametru programu již projednala rada města, v pondělí se jím budou zabývat také hradečtí zastupitelé.

V prvním kole přímé finanční pomoci hradeckým podnikatelům v rámci balíčku Antivirus I  konaném na jaře loňského roku pomohlo město zhruba čtyřem stovkám živnostníků. Někteří z nich projevili zájem i v druhém kole. Do výzvy se ale hlásili také nové podnikatelské subjekty. Ve druhém kole dorazilo 360 žádostí, z nichž 14 bylo vyřazeno, jelikož nesplňovaly předem stanovené podmínky. V nejčastějších případech se jednalo o tu, kdy právnická osoba měla ve městě pouze provozovnu, ale sídlo bylo někde jinde. „V součtu s jarní vlnou město takto rozdalo prostřednictvím přímé finanční pomoci více než 11 milionů korun,“ doplňuje Štayrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…