Hradec Králové: U Pytláka bude posilovna v přírodě, obnoví se i napajedla pro zvěř

15.09.2017 6:33

Správce hradeckých městských lesů připravuje další rozšíření zázemí pro aktivní odpočinek a nové možnosti trávení volného času v oblíbené „lesní čtvrti“ krajské metropole.

Hradec Králové: U Pytláka bude posilovna v přírodě, obnoví se i napajedla pro zvěř
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Vzniknou další naučné stezky pro veřejnost, hájovna Černá stráň by po opravě měla dostat původní podobu z doby před téměř sto lety. Mezi záměry jsou i projekty, které přispějí k ochraně lesa a lesní zvěře nebo k udržení a regulaci vody v lesích.

„Vše je ve stádiu příprav, jde o záměry, z nichž některé ještě projdou širší diskusí, a nakonec k nim nemusí vůbec dojít,“ řekl ředitel Městských lesů Milan Zerzán. „Předkládáme vlastníkovi a veřejnosti naše vize jen jako možnosti. Chceme i nadále citlivě pečovat o les, jeho prostředí a více jej přibližovat veřejnosti. Zároveň při své činnosti nezapomínat na vyváženost jeho ekonomické, ekologické a rekreačně naučné funkce.“

V plánu je například zbudování další obory. U Hoděšovic by měl na ploše více než 10 hektarů vzniknout prostor pro jeleny evropské. V současnosti probíhají jednání s Lesy ČR o směně pozemků. „Jedná se o největší plánovanou oboru, která zapadá do vize sítě budovaných ukázek zvěře. Jelena evropského zde v lesích nepotkáte, ale pro svoji vznešenost a známost bychom ho u nás měli rádi zastoupeného,“ vysvětlil ředitel městských lesů.

Hradečtí lesníci pracují i na úpravách, které směřují také k udržení a lepší regulaci vody v lesích. „Ve spolupráci s městem a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR vzniká projekt na výstavbu nové retenční nádrže hned nad rybníkem Biřička. Společně pokračujeme i v postupné obnově napajedel a tůní pro živočichy v lesích,“ prozradil Zerzán.

Pro veřejnost, která si do lesů chodí udržovat svoji fyzickou kondici, by od příští sezóny měly být k dispozici posilovací dřevěné prvky. Pomocí evropské dotace vznikne unikátní přírodní posilovna u oblíbeného občerstvení U pytláka nedaleko Stříbrného rybníka. Školy by se také měly dočkat dalšího rozšíření naučných stezek směrem rytířskému hradišti, v plánu je vznik například stezky siluet a mimiker. Dalším projektem z oblasti lesní pedagogiky a environmentální výchovy je výstavba lesního centra „Na větvi“ ve spolupráci s Lesy ČR. „Pro tento záměr, který byl původně plánovaný na místě hájovny U Dvou šraňků, zvažujeme využít bývalou mysliveckou střelnici u Malšovic. Zatím se toto místo jeví jako nejvhodnější. Stále ale není definitivně rozhodnuto, proto nejsme ani ve fázi přípravy územního rozhodnutí,“ dodal Zerzán.

Ještě letos chtějí městské lesy zahájit opravu hájovny pro dva lesníky na Černé stráni, které se dnes také říká hájovna U Dvou šraňků. Její konečná podoba by se měla co nejvíce přiblížit té původní z třicátých let minulého století. Vizionářským projektem je také výstavba dřevěné rozhledny na nejvyšším místě celého území městských lesů. „Ta by zároveň mohla sloužit jako protipožární hlásná věž jako již dříve stojící a dnes již zapomenutá dřevěná věž nad hájovnou na Černé stráni z třicátých let,“ upřesnil ředitel Milan Zerzán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…