Hradec Králové: V lesích pomáhají body záchrany

28.08.2017 13:04

Návštěvníci hradeckých lesů se nyní mohou při svých toulkách cítit bezpečněji. Na vybraných místech, například rušných křižovatkách lesních cest či u stánků s občerstvením, vznikly takzvané body záchrany.

Hradec Králové: V lesích pomáhají body záchrany
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Jde o tabulky s číslem, které mají záchranné složky zanesené ve svých GPS souřadnicích a v případě telefonátu budou hned vědět, kde se člověk potřebující pomoc nebo upozorňující na požár či jiný problém nachází.

„Je to další krok ke zvýšení bezpečnosti v lese. Umístění je voleno tak, aby místo bylo dostupné složkám záchranného systému a nacházelo se v místech, kde prochází více lidí,“ sdělil ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. Žluté tabulky s popisem, číslem bodu a reflexním prvkem pro hledání v noci se tak nacházejí například u rytířského hradiště, hájovny Datlík, Zděné Boudy, Mazurovy chalupy, v prostoru bývalé letecké střelnice nebo u krytého dubu. Umístění všech bodů je zaneseno v interaktivní mapě dostupné na mapovém serveru hradeckého magistrátu. V lesích města se nacházejí tabulky s body označenými HK 006 až HK 021. „Náklady na zhotovení a instalaci šestnácti bodů záchrany v městských lesích činily bez DPH 19 200 korun,“ uvedla vedoucí magistrátního oddělení správy nebytových prostor a veřejných statků odboru správy majetku města Lucie Hartmanová.

„Když se něco stane, stačí, kdy člověk zavolá tísňovou linku záchranářů, policie, strážníků či hasičů a řekne, jsem na bodu tolik a tolik. Volaní pak budou hned vědět, kam mají jet,“ přiblížil fungování bodů záchrany ředitel hradeckých lesníků. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…