Hradec Králové: V městských lesích rostou desítky tisíc mladých jedlí, buků a dubů

10.05.2018 10:47

Padesát tisíc sazenic stromů vysadili na jaře v lesích v majetku města pracovníci Městských lesů Hradec Králové. Jedná se hlavně o druhy, které zde nejsou tolik zastoupeny, hradečtí lesníci tím zároveň upravují druhovou skladbu lesa.

Hradec Králové: V  městských lesích rostou desítky tisíc mladých jedlí, buků a dubů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Množství vysazovaných stromů je letos minimální, protože není třeba znovu zalesňovat velké plochy jako po kalamitách. „Jen pro představu jsme letos vysadili 50 tisíc stromů, kdežto například po poslední kalamitě to bylo milion a půl,“ uvedl Milan Zerzán, ředitel společnosti obhospodařující lesní a rybniční majetek města a provozující těžbu štěrkopísku.

U nově vysazených stromu jde hlavně o jedle a listnaté stromy, především buky a duby, které jsou ve zdejších lesích vzácnější. Naopak borovice a smrky se uměle vysazovat téměř nemusejí, o vše se postará příroda sama. Jiné je to například u buků, kterých zde roste méně a jejich přirozený přírůstek je logicky minimální. „Výsadbou těchto druhů stromů vytváříme z pohledu druhového složení optimální kostru lesa do budoucna,“ je přesvědčen Milan Zerzán. Ve vlastnictví města je v současnosti zhruba 3800 ha lesa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…