Hradec Králové: Ve městě funguje informační linka a divadla a dobrovolníci šijí roušky

17.03.2020 21:30

Od dnešního dne jsou v provozu tři speciální telefonní čísla, na kterých mohou obyvatelé Hradce Králové žádat o pomoc nebo pomoc naopak nabízet. Zároveň město každým dnem očekává dodávky potřebných desinfekčních přípravků. Hradecká divadla se připojují k dobrovolníkům, kteří šijí ochranné roušky. V souvislosti se stávající situací dochází také k dalšímu uzavírání mateřských škol.

Hradec Králové: Ve městě funguje informační linka a divadla a dobrovolníci šijí roušky
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Město je připravené řešit krizové situace u lidí, kteří nemají nikoho z příbuzných či blízkých, kdo by jim v těchto dnech pomohl. Pro tyto případy je možné využít poradenské telefonní linky města.

INFORMAČNÍ LINKY MĚSTA HRADEC KRÁLOVÉ: 607 041 577, 607 042 086, 607 042 219

„Máme objednané různé dezinfekční prostředky a přípravky, jsme připraveni je pak obratem poskytnout do mateřských školek, sociálním pracovníkům, dopravnímu podniku či seniorům. Využíváme všech možných kontaktů či zdrojů, často se ale setkáváme s nabídkami zcela neúčinných přípravků a dodávky těch kvalitních zatím váznou,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

K dobrovolnické inciativě domácího šití ochranných roušek se plánují připojit i hradecká divadla. „Sehnali jsme materiál, který již dorazil do Hradce Králové, využívat ho budou jak švadleny z divadel, tak dobrovolníci. Skauti, kteří se městu nabídli jako dobrovolníci, jsou připraveni pomoci s rozvozem látky i hotových roušek. Především je chceme poskytnout pracovníkům v sociálních službách a řidičům městské hromadné dopravy, ale doufám, že roušek nakonec bude tolik, že je budeme moci například i plošně dávat seniorům. Ale zatím to nechci slibovat,“ dodává primátor.

Dnes ráno se konalo také jednání města s vybranými poskytovateli sociálních služeb v Hradci Králové. „Aktuálně jsou veškeré potřebné služby seniorům a zdravotně postiženým zajišťovány podle požadavků. Poskytovatelé sociálních služeb jsou jednak sami předzásobeni, zároveň jim je k dispozici hradecká potravinová banka. Vzájemně koordinujeme nabídky dobrovolníků, kteří by se mohli zapojit do práce právě u těchto poskytovatelů domácí péče, aby mohli reagovat na případné navýšení požadavků ze strany dalších seniorů či lidí v karanténě,“ říká Martin Hanousek, náměstek primátora pro oblast sociálních věcí.

V souvislosti se stávající situací dochází k dalšímu uzavírání mateřských škol. Od zítřka budou uzavřeny MŠ: Kukleny, Kampanova a Věkoše (K Sokolovně). Podrobný přehled, který je pravidelně aktualizován, naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…