Hradec Králové: Vodné a stočné zdraží na 99,76 za kubík

04.12.2018 10:37

Cena vodného a stočného ve stotisícovém Hradci Králové a okolí od 1. ledna 2019 v průměru stoupne o 1,7 procenta na 99,76 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Letos průměrná cena činí 98,14 Kč/m3. Důvodem zdražení je celkový růst nákladů spojených s dodávkami a odváděním vody. ČTK to řekl technicko-provozní náměstek Vodovodů a kanalizací (VAK) Hradec Králové Pavel Loskot. Hradecké vodárny v okrese zásobují pitnou vodou asi 165 000 lidí.

Hradec Králové: Vodné a stočné zdraží na 99,76 za kubík
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Při průměrné spotřebě 90 litrů na osobu a den zaplatí příští rok tříčlenná rodina na Královéhradecku za vodu zhruba 9831 korun, tedy o asi 160 korun více než letos. Loskot připomněl, že růst ceny vody pro příští rok je nižší něž inflace. Voda na Hradecku je v porovnání s okresními vodárenskými společnostmi v hradeckém kraji tradičně nejdražší.

Cena vody na Hradecku se skládá z takzvané pohyblivé a pevné složky. Pohyblivá cena za odebrané množství příští rok vzroste o 1,54 koruny na 93,56 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. K tomu odběratelé podle výše odběru ještě platí pevnou složku. Například odběratel v rodinného domku či bytového domu se čtyřmi až pěti byty zaplatí ročně v pevné složce 1162 korun místo letošních 1146 korun.

Městy a obcemi vlastněný VAK Hradec Králové je majitelem vodárenských a kanalizačních sítí a zabývá se hlavně investicemi do tohoto majetku. Provoz sítí, včetně fakturací klientům, zajišťuje společnost Královéhradecká provozní (KHP) ze skupiny francouzské Veolie. Provoz vodáren má KHP pronajatý od října 2005 na 30 let. Ceny vody schvaluje VAK.

Od vzniku VAK v roce 1993 investice dosáhly 3,4 miliardy

Hlavním zdrojem příjmů VAK Hradec Králové je nájemné z pronájmu vodárenského majetku a dividenda od Královéhradecké provozní, v níž VAK vlastní 34 procent akcií. Loni nájemné činilo 248 milionů korun, letos by mělo dosáhnout 252 milionů korun a v roce 2019 by mělo vzrůst na 257,8 milionu korun. V posledních dvanácti letech VAK Hradec Králové do obnovy sítí investoval téměř 2,6 miliardy korun. Od vzniku VAKu v roce 1993 investice dosáhly 3,4 miliardy korun.

"Současný velmi dobrý stav vodárenského majetku, sítí a technologií společnosti umožňují konstantní dodávky kvalitních vodárenských služeb spotřebitelům v regionu Hradce Králové. Proto také společnost nepředpokládá výrazný nárůst ceny vodného a stočného v nejbližších letech," uvedl Loskot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…